🌸 Få 10% rabatt, ange kod: MIDSOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Därför tappar vi håret under förklimakteriet och klimakteriet

Därför tappar vi håret under förklimakteriet och klimakteriet

Att tappa mycket hår är bara ett av många vanliga symtom som kvinnor drabbas av på väg in i, och under, klimakteriet. Men varför tappar vi håret då? Svaret finns i våra hormoner, här får du veta mer.

Snabbversion

Kvinnor på sociala medier delar med sig av sina symtom kring klimakteriet och ger varandra stöttning och tips. Ett av alla dessa jobbiga och besvärliga symtom är kraftigt håravfall vilket resulterar i en stress och sämre välbefinnande för de som drabbas. Frågan många ställer sig är “varför tappar jag så mycket hår?” och “vad kan jag göra åt mitt håravfall?”.

Varför tappar vi håret under klimakteriet och förklimakteriet?

Under förklimakteriet och klimakteriet genomgår kvinnor hormonella förändringar, särskilt en minskning av östrogenproduktionen. Dessa hormonella förändringar kan påverka hårets tillväxtcykel. Normalt sett går hår genom tre faser: tillväxtfas, övergångsfasen och vilofas. Östrogen bidrar till att förlänga tillväxtfasen och fördröja övergångsfasen, vilket resulterar i tjockare, mer hälsosamt hår.

När nivåerna av östrogen minskar under förklimakteriet och klimakteriet förkortas tillväxtfasen och övergångsfasen samt vilofasen förlängs. Detta kan resultera i att håret blir tunnare och mer benäget att falla av, vilket kan leda till ökat håravfall. Andra faktorer som kan bidra till håravfall under denna tid inkluderar stress, näringsbrist och genetiska faktorer.

Det är viktigt att notera att även om håravfall är vanligt under förklimakteriet och klimakteriet, kan andra faktorer också spela in, och det är alltid bäst att konsultera en läkare för en klinisk bedömning, korrekt bedömning och eventuell behandling.

Vad kan jag göra för att minska på mitt håravfall?

Det finns olika metoder för att hantera och minska håravfall. Vid en HRT-behandling (hormonersättningsterapi) verkar många kvinnor uppleva att de tappar mindre hår än de gjorde innan behandlingen.

Andra metoder som har visat sig effektiva för att minska håravfall är olika medicinska behandlingar som inkluderar läkemedel vilka kan hjälpa till att förbättra hårväxten och förhindra ytterligare håravfall. En balanserad kost med näringsämnen som är viktiga för hårets hälsa kan bidra till att minska håravfall. Exempel på näringsämnen som är viktiga för håret inkluderar protein, järn, vitaminer och omega-3-fettsyror. Här kan du läsa mer om tips vid håravfall.

Relaterade tester

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

 • Mäter dina östrogennivåer.
 • Mäter dina progesteronnivåer.
 • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

279 kr

Östradiol
Östrogentest

Östradiol

 • Analys av könshormonet östradiol.
 • Få mer insikt om din hormonella balans.
 • Ger dig mer insikt om din fertilitet
 • Östradiol kan påverka din sexlust.

169 kr

Hormonell balans
Hormonanalys kvinna

Hormonell balans

 • Hälsokontroll för hormonell balans.
 • Hormonanalys för dig som kvinna.
 • Få insikt om dina hormonella nivåer.

795 kr

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

 • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
 • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr