Därför får vi mensvärk – och tipsen som lindrar

Header

Mensvärk och svår mensvärk, även kallad dysmenorré, är ett vanligt fenomen som många kvinnor upplever under menstruationscykeln. Här får du veta mer om mensvärk, varför vi kvinnor får det och varför vissa drabbas mer än andra. Vi listar även tips som lindrar mensvärk – givna av kvinnor som vet att de funkar.

Under menstruationscykeln genomgår kroppen regelbundna hormonella förändringar, under den första halvan av cykeln ökar östrogennivåerna och når mot mitten av cykeln sin högsta nivå vilket stimulerar ägglossningen. Efter ägglossningen tar progesteron över som det dominerande hormoner, och sker ingen befruktning så sjunker både östrogen och progesteron, vilket resulterar i att livmoderslemhinnan stöts ut och vi upplever den som menstruation.

Vad är mensvärk?

Mensvärk är smärta i nedre delen av magen som ofta uppträder i samband med menstruationen. Smärtan kan variera från mild till intensiv och påverka dagliga aktiviteter och livskvalitet för vissa kvinnor.

Varför får man mensvärk?

 • När livmodern, som är en muskel, stöter ut livmoderslemhinnan drar den ihop sig och det är detta som kan upplevas som kramper.
 • Kroppen producerar ämnen kallade prostaglandiner, som frigörs under menstruation och kan öka smärtkänslighet och inflammation, vilket leder till mensvärk.
 • Vissa medicinska tillstånd som myom och endometrios kan orsaka ökad smärta under menstruationen.
 • Stress och hormonella obalanser av östrogen och progesteron kan påverka svårighetsgraden av mensvärk.

Vad hjälper mot mensvärk?

 • Smärtstillande – användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen, kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.
 • Värmebehandling – applicera värme på området med mensvärk, antingen genom en varmvattenflaska eller varmvattenkudde, för att lindra muskelkontraktioner och öka blodcirkulationen.
 • Fysisk aktivitet – lätt träning, som promenader eller stretchövningar, kan bidra till att minska mensvärk genom att frigöra endorfiner och förbättra cirkulationen.
 • Undvika vissa livsmedel – en del kvinnor finner lindring genom att minska intaget av koffein, salt och socker under menstruationen.
 • Avslappningstekniker – metoder som djupandningsövningar och yoga kan bidra till att minska stress och därmed lindra och hantera mensvärk.

Varför upplever vissa kvinnor värre mensvärk än andra?

En del kvinnor drabbas av så svår mensvärk att det är jobbigt att göra vardagliga saker. Faktorer som kan spela roll och påverka detta tillstånd kan vara; höga nivåer av prostaglandiner, större livmoder eller en ökad tillväxt av livmodervävnad, genetiska faktorer, tillstånd som myom och bäckeninflammation och livsstilsfaktorer som stress, brist på motion och dåliga kostvanor kan påverka hormonbalansen och därmed påverka menscykeln och upplevelsen av mensvärk.

Mensvärk i olika livsskeden

Mensvärk gravid

Mensvärk under graviditet kan vara förknippad med livmoderns förändringar och ökad blodcirkulation i bäckenregionen.

Mensvärk utan mens

Smärtsamma känslor utan menstruation kan vara relaterade till hormonella obalanser, endometrios eller andra gynekologiska förhållanden.

Klimakteriet och mensvärk

Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen och progesteron, vilket kan påverka menstruationscykeln och orsaka olika symtom, inklusive värk.

När ska man söka medicinsk hjälp?

Om din mensvärk är extremt svår och att den inte lindras av vanliga smärtstillande medel, eller om den påverkar dagliga aktiviteter i hög grad, bör du söka medicinsk rådgivning. Det kan vara tecken på underliggande medicinska tillstånd som kräver professionell bedömning och behandling.

Relaterade tester

Hälsokontroller

Hälsokontroller


-20%
Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

 • Mäter dina östrogennivåer.
 • Mäter dina progesteronnivåer.
 • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

225 kr180 kr

Relaterade artiklar