Sluta röka? Här är ditt “varför” och knepen som funkar

Header

Att sluta röka är ett vanligt nyårslöfte eftersom det är starkt kopplat till bättre hälsa och livsstil. Men för att lyckas krävs det att du är motiverad och har en bra plan som tar dig i mål. Här är tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hålla ditt nyårslöfte.

Att bli rökfri är ett av de mest betydelsefulla stegen för att förbättra hälsan och minska risken för allvarliga sjukdomar. Detta har du troligen redan stenkoll på eftersom att du just nu läser den här artikeln. Och en förbättrad hälsa med mindre risk för allvarliga sjukdomar är ditt “varför” och en av anledningarna till att kämpa och lyckas med att bli rökfri.

Så påverkar rökning din kropp negativt

Rökning påverkar kroppen på många negativa sätt, från att öka risken för lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar till att skada andningsorganen och försvaga immunförsvaret. Dess påverkan sträcker sig över olika organ och system, vilket gör det viktigt att ta itu med tobaksberoendet.

Rökning ökar också risken för att utveckla typ 2-diabetes och komplicerar sjukdomsförloppet, vilket ytterligare understryker behovet av att avstå från cigaretter. Förutom detta kan rökning påverka reproduktiv hälsa hos både män och kvinnor, öka risken för infertilitet, missfall och komplikationer under graviditet.

Genom att göra medvetna val och söka stöd kan du bli rökfri och främja din långsiktiga hälsa och välbefinnande.

Bli rökfri – 5 knep som hjälper dig på vägen

Det är svårt att att få in nya vanor, särskilt när det gäller ett beroende som man ska råda bot på. Här är fem konkreta tips och råd som hjälper dig att bli rökfri nu när du har bestämt dig för att sluta röka.

 1. Definiera ett tydligt mål, ditt “varför”, och sätt ett konkret slutdatum som till exempel nyårsdagen eller torsdag vecka 7 om det verkar mer rimligt att du kan uppnå ditt mål då.
 2. Var beredd på att du kommer att ha abstinens, här är det viktigt att du söker stöd hos vänner och familj som kan hjälpa dig att komma ihåg ditt “varför”.
 3. Hitta sätt att hantera stress på och se till att belöna dig själv när du når små delmål som till exempel att du har varit rökfri i 24 timmar, en vecka, två veckor, en månad osv.
 4. Det finns även rökavvänjningshjälpmedel som du kan använda dig av.
 5. Se till att undvika rökningstriggers som till exempel att gå på fest och dricka alkohol. Definiera dina rökningstriggers för dig själv innan du slutar röka.

Få koll på hur din rökning har påverkat din kropp

Du kan även se över dina värden där rökning påverkar din kropp för att få en övergripande bild av hur rökningen har påverkat din kropp. Detta kan göras genom att till exempel kontrollera ditt kolesterol, blodtryck och C-reaktivt protein (CRP) för att få en indikation på hjärt- och kärlhälsa. Dessa markörer och andra som din blodsocker- och blodstatus testas i våra olika hälsokontroller Hälsokontroll Stor, Hälsokontroll Man, Hälsokontroll Kvinna. Att få insikt i ditt hälsotillstånd kan ytterligare motivera dig att förbli rökfri och investera i din långsiktiga hälsa.

Hälsofördelar med att sluta röka

När du slutar röka skapar du förutsättningarna för en bättre och friskare hälsa. Här är några hälsofördelar som du får när du blivit rökfri:

 • Du minskar risken för många allvarliga sjukdomar betydligt.
 • Du får en bättre lungkapacitet och andningshälsa samt minskad risk för lungsjukdomar som KOL.
 • Cirkulationen förbättras och ditt blodtryck normaliseras vilket kan minska risken för stroke och hjärtinfarkt.
 • Ditt immunförsvar stärks vilket gör det lättare för kroppen att bekämpa infektioner och sjukdomar.
 • Om du planerar att få barn kan din reproduktiva hälsa förbättras efter att ha slutat röka. Rökning kan påverka fertiliteten och öka risken för komplikationer under graviditet.
 • Hudens hälsa förbättras och du minskar risken för hudens tidiga åldrande såsom till exempel rynkor i förtid.

Vi hoppas att den här artikeln gav dig lite pepp och stöd nu när du bestämt dig för att skapa förutsättningarna för en bättre hälsa och önskar dig stort lycka till.

Relaterade tester

Hälsokontroller

Hälsokontroller


Hjärt och kärltest
 • Få insikt om din hjärt-kärlhälsa.
 • Indikation på hjärt och kärlsjukdom.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

369 kr

-20%
Hälsokontroll - Kvinna
 • Hälsokontroll utformad för kvinnor.
 • Omfattar totalt 48 hälsomarkörer.
 • Ger dig kunskap om ditt allmänna hälsotillstånd.
 • Kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

1 945 kr1 556 kr

-20%
Hälsokontroll - Man
 • Hälsokontroll utformad för män
 • Omfattar totalt 45 hälsomarkörer
 • Få kunskap och insikt om ditt allmänna hälsotillstånd
 • Kan identifierar tidiga tecken på hälsoproblem

1 945 kr1 556 kr

-20%
Hälsokontroll Stor
Allmän hälsokontroll

Hälsokontroll Stor

 • Stora hälsokontrollen för män och kvinnor.
 • Analys av 53 hälsomarkörer.
 • Hjälper dig att identifiera avvikande blodvärden.

2 195 kr1 756 kr

Relaterade artiklar