Prostatacancer kan upptäckas tidigt genom PSA-prov

Prostatacancer kan upptäckas tidigt genom PSA-prov

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer bland svenska män, och varje år diagnostiseras tusentals individer med denna sjukdom. Hälften av dem som drabbas är över 70 år, och några få får sin diagnos redan under 40 års ålder.

Den betydande prevalensen av prostatacancer understryker vikten av medvetenhet och regelbundna hälsokontroller för att säkerställa tidig upptäckt och effektiv behandling.

Vad är prostatacancer och dess symtom?

Prostatacancer uppstår när en elakartad tumör bildas i prostatan, vanligtvis i den yttre delen av körteln. Symtom kan vara vaga i de tidiga stadierna, och det är inte ovanligt att män inte upplever några specifika tecken. Emellertid kan symtom inkludera frekvent urineringsbehov, problem med att kissa, svag urinstråle, blod i urinen, smärta i rygg eller höfter samt svullna ben.

Det är viktigt att notera att dessa symtom också kan vara kopplade till andra sjukdomar, vilket gör regelbundna hälsokontroller ännu mer relevanta.

Tidig upptäckt genom hälsokontroller

Majoriteten av män som diagnostiseras med prostatacancer har inga symtom och upptäcks oftast genom en enkel hälsokontroll som inkluderar ett PSA-prov. Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett protein som produceras i prostatakörteln och kan detekteras i blodet. Förhöjda nivåer av PSA kan indikera en möjlig prostatacancer, vilket gör PSA-testet till en viktig del av hälsokontrollen.

När ska man göra ett PSA-prov?

Innan 50 års ålder betraktas prostatacancer som ovanlig, förutom för de med ärftlig risk. För dem med släktingar som drabbats tidigt kan övervägandet av PSA-prov börja redan vid 40 års ålder.

Mellan 50 och 75 års ålder anses vara den mest relevanta perioden för PSA-test. Risken för prostatacancer ökar under denna period, och även utan synliga symtom kan regelbundna tester övervägas för att möjliggöra tidig upptäckt och intervention.

För män över 75 år blir beslutet mer nyanserat. Även om de kan få en liten prostatacancer är det mindre troligt att den blir allvarlig under resten av deras liv. Screening för prostatacancer hos denna åldersgrupp bör därför övervägas individuellt, med hänsyn till den övergripande hälsostatusen.

Relaterade tester

-8%
PSA-prov
Prostatacancertest

PSA-prov

  • Mäter koncentrationen av PSA i blodet.
  • Ger dig insikt om ditt PSA-värde.
  • Rekommenderas för män mellan 50 och 75 år.

239 kr219 kr