🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Det här säger ditt urin om din hälsa

Det här säger ditt urin om din hälsa

Ditt urin kan berätta mycket om din hälsa, allt från söt till illaluktande urin och färg och utseende kan indikera olika hälsotillstånd. Här får du lära dig mer om vad ditt urins färg och lukt kan vara tecken på.

Snabbversion

Vad kan grumlig urin vara tecken på och varför luktar urinet illa?

Urinets lukt och utseende kan vara allt från ljusgult genomskinlig med neutral lukt till mörkt gul, grumlig och illaluktande, detta kan indikera på olika hälsotillstånd som till exempel mild eller måttlig dehydrering till konsumtion av olika livsmedel eller allvarligare hälsotillstånd.

Urinets utseende

Klar till ljusgul

Klar till ljusgul urin är normalt och tyder på att du är välhydrerad och att din njurfunktion fungerar som den ska. Denna färg kommer från urokrom, ett pigment som produceras när kroppen bryter ner hemoglobin.

Mörkgul till bärnstensfärgad

Mörkgul eller bärnstensfärgad urin kan indikera mild till måttlig dehydrering. Om ditt urin har denna färg, försök att dricka mer vatten.

Röd eller rosa

Röd eller rosa urin kan vara alarmerande. Även om det kan bero på ofarliga orsaker som att äta rödbetor eller blåbär, kan det också indikera blod i urinen (hematuri), vilket kan bero på infektioner som till exempel urinvägsinfektion, njursten eller mer allvarliga tillstånd som njursjukdom eller cancer. Om du upplever detta, kontakta en läkare omedelbart.

Mörkbrun

Mörkbrun urin kan orsakas av allvarlig dehydrering eller konsumtion av vissa livsmedel eller mediciner. Det kan också vara ett tecken på lever- eller gallblåsesjukdom, särskilt om det åtföljs av ljus avföring och gulaktig hud (gulsot).

Grumlig eller mjölkaktig

Grumlig urin kan indikera en urinvägsinfektion (UVI) eller njursten. Det kan också bero på överflödigt protein eller andra mineraler i urinen. Om grumligheten är ihållande, bör du söka läkarvård.

Skummande urin

Skummande urin kan vara ett tecken på proteinuri, vilket innebär att det finns för mycket protein (äggvita) i urinen, ofta ett tecken på njursjukdom.

Urinets lukt

Mild eller neutral lukt

Normal urin har en mild eller neutral lukt. Om din urin plötsligt börjar lukta starkare utan någon uppenbar orsak, kan det vara värt att undersöka.

Söt lukt

Söt eller fruktig lukt kan vara ett tecken på diabetes. Detta beror på förekomsten av socker i urinen, vilket sker när blodsockernivåerna är höga.

Stark, ammoniakliknande lukt

En stark, ammoniakliknande lukt kan vara ett tecken på dehydrering. Det kan också indikera en infektion eller leversjukdom.

Illaluktande urin

Illaluktande urin kan bero på en urinvägsinfektion, vissa livsmedel, eller mediciner. Om lukten kvarstår, är det lämpligt att söka medicinsk rådgivning för att utesluta underliggande hälsoproblem.

Ökad och minskad frekvens

Förutom färg och lukt är det även bra att ha koll på hur ofta och mycket du kissar vid misstanke om att det skulle finnas någon bakomliggande orsak till förändringar i ditt urin.

Ökad urinfrekvens kan bero på överdrivet vätskeintag, särskilt koffein eller alkohol. Det kan också vara ett tecken på diabetes eller en urinvägsinfektion.

Minskad urinfrekvens kan indikera dehydrering, diabetes eller njurproblem som till exempel njursvikt. Om du märker en betydande minskning i din urinproduktion, bör du kontakta en läkare.

Slutsats

Ditt urin kan berätta mycket om din hälsa. Genom att vara uppmärksam på färg, lukt, frekvens och innehåll kan du få tidiga indikationer om potentiella hälsoproblem. Om du märker något ovanligt med ditt urin, tveka inte att kontakta en läkare för en noggrann undersökning.

Relaterade tester

Hälsokontroll - Diabetes
 • Hälsokontroll utformad för årlig kontroll av diabetes.
 • Omfattar totalt 15 hälsomarkörer.
 • Få kunskap och insikt om dina blodsockervärden.
 • Kan identifiera tidiga tecken på diabetes.

495 kr

Leverkollen
Hälsokontroll levern

Leverkollen

 • Hälsokontroll för din leverfunktion
 • Analys av relevanta levermarkörer
 • Få ökad insikt om din leverhälsa

239 kr

CRP
Högkänsligt CRP

CRP

 • Mäter ditt CRP-värde (hs-CRP).
 • Högkänsligt CRP-test (hs-CRP).
 • Identifierar en eventuell (latent) inflammation.
 • Inflammationstest.

99 kr

Njurkollen
Hälsokontroll njurfunktion

Njurkollen

 • Kontroll av din njurfunktion
 • Test vid misstanke om njursvikt
 • Hälsokontroll för din njurstatus

345 kr