🌸 Få 10% rabatt, ange kod: MIDSOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Allergisk mot hasselpollen? IgE-antikroppar kan ge svar

Allergisk mot hasselpollen? IgE-antikroppar kan ge svar

När vintern övergår till vår vaknar naturen till liv – och det gör också hasselträden. Deras distinkta, gula hängen svävar i luften från februari till april och sprider pollen som kan orsaka obehag för allergiker. Men hur vet man om man är en av dem som är känslig för just hasselpollen? Här får du svaret.

Snabbversion

Pollensäsongen börjar under vårvintern och håller igång ända fram till sensommaren. I vår pollenkalender listar vi nio vanliga pollensorter och när de är aktuella under året.

Vad händer i kroppen vid hasselpollenallergi?

Hasselpollenallergi uppstår när kroppens immunsystem felaktigt identifierar de protein som finns i hasselpollen som skadliga. Detta leder till allergiska reaktioner såsom nysningar, rinnande näsa, klåda och röda ögon. För en del kan reaktionerna vara mer allvarliga, med symtom som andningssvårigheter och astma.

Så kan du ta reda på om du är allergisk mot hasselpollen

Under vårvintern från februari till april är det blomningssäsong för hasselpollen. Nysningar, rinnande näsa, kliande ögon och näsa, samt eventuellt astmatiska besvär är symtom som kan tyda på en allergi mot hasselpollen. Om du har dessa symtom och om tidsperioden dessutom stämmer in är det möjligt att du är allergisk mot hasselpollen.

För att ta reda på om du är allergisk mot hasselpollen kan du göra ett blodprov som mäter dina nivåer av IgE-antikroppar mot hasselpollen. Höga nivåer av dessa antikroppar i ditt blod kan indikera en allergi.

Om ditt allergitest indikerar höga nivåer av IgE-antikroppar mot hasselpollen är det klokt att visa upp resultaten för en läkare eller allergispecialist. De kan hjälpa dig med en fullständig bedömning och diskutera lämplig behandling, såsom allergimedicinering eller allergivaccination.

Relaterade tester

Allergitest Al
Pollenallergitest

Allergitest Al

  • Testet kan indikera på en allergi mot alpollen.
  • Mäter nivån av IgE-antikroppar i blodet.
  • Kan ge svar om allergisymtom beror på Alpollen.

295 kr

Allergitest Hassel
  • Kan ge svar på om symtom beror på allergi mot hassel.
  • Mäter nivån av IgE-antikroppar i blodet.
  • Kan indikera på pollenallergi mot hassel.

295 kr