Så mycket dricker vi på midsommar – har du koll på dina alkoholvanor?

Så mycket dricker vi på midsommar – har du koll på dina alkoholvanor?

Midsommar är en av de mest firade högtiderna i Sverige, och för många innebär det också att njuta av alkoholhaltiga drycker. Men hur mycket dricker svenskarna egentligen under midsommar? Så här svarade 1000 svenskar om sina alkoholvanor på midsommar.

Så ser svenskarnas alkoholkonsumtion ut under midsommarfirandet

Enligt undersökningen som genomfördes förra året av SIFO på uppdrag av WW ViktVäktarna planerade sju av tio svenskar att dricka någon form av alkohol under midsommarfirandet. Snittkonsumtionen förväntades landa på 5,4 standardglas per person. Det är intressant att notera att män hade högre förväntad konsumtion med 6,3 standardglas, medan kvinnor förväntades dricka 4,4 standardglas.

Samtidigt visade undersökningen att en betydande andel av svenskarna, 17 procent, tidigare har druckit mer alkohol än de egentligen velat eller tänkt sig under midsommar. Det är även värt att nämna att nästan var tionde svensk har drabbats av kraftigt illamående till följd av alkoholkonsumtion under tidigare midsommarfiranden.

Populära midsommardrycker – öl, vin och brännvin

Öl, vin och brännvin är de mest populära alkoholhaltiga dryckerna under midsommar. Enligt undersökningen planerade 45 procent av svenskarna att dricka öl, följt av vin med 41 procent och brännvin med 24 procent. Det finns även vissa skillnader i smakpreferenser mellan könen, där varannan kvinna föredrar vin medan sex av tio män väljer öl.

Nära var fjärde (23 procent) svensk planerade att vara helt nykter under midsommarfirandet.

Drick ansvarsfullt med med måtta och njutning – eller avstå alkohol helt

Det är alltid viktigt att ha en ansvarsfull inställning till alkoholkonsumtion – oavsett om det är på midsommar eller vid andra tillfällen.

Här är några viktiga punkter att tänka på:

 • drick ansvarsfullt – håll dig till måttfullhet och undvika överkonsumtion
 • komplettera alkoholintaget med tillräckligt mycket vatten för att undvika uttorkning
 • kör inte bil om du har konsumerat alkohol – välj alternativa transportmedel
 • erbjud alternativa alkoholfria drycker för de som inte dricker alkohol eller föredrar att vara nyktra – det kan du göra både som värd och gäst på en fest.

Så kan du testa dina alkoholvanor

Vill du få djupare insikt i dina alkoholvanor och en bedömning av din alkoholkonsumtion? Med vårt PEth-test kan du upptäcka din alkoholkonsumtion och bedöma dina alkoholvanor på ett enkelt och tillförlitligt sätt. Du kan även välja vår hälsokontroll Alkohol, som förutom fosfatidyletanol (PEth) även ger svar på andra hälsomarkörer som är kopplade till levern och hemoglobin. På så sätt kan du få svar på dina alkoholnivåer och bedöma dina alkoholvanor på ett heltäckande sätt.

5 tips till dig som inte vill dricka alkohol

Här är fem bra tips för den som inte vill dricka alkohol på en midsommarfest eller annan fest där alkohol vanligtvis förekommer:

 • Kommunicera dina val: Var tydlig och öppen om att du inte kommer att dricka alkohol på festen. Förklara dina skäl om du känner dig bekväm med det. De flesta kommer att respektera ditt beslut.
 • Ha en alkoholfri dryck i handen: Håll dig sysselsatt med en alkoholfri dryck i handen, som en alkoholfri öl, cider, läsk eller mocktail. Det kan hjälpa till att undvika frågor eller påtryckningar om att dricka alkohol.
 • Var en del av festen: Fokusera på att delta i festens andra aktiviteter, som dansa, mingla, spela spel eller hjälpa till med förberedelserna. Engagera dig i samtal och njut av sällskapet utan att alkoholen spelar en central roll.
 • Ta med egen alkoholfri dryck: Ta med dig alkoholfria alternativ till festen så att du är säker på att det finns alkoholfria alternativ för dig.
 • Hitta stöd: Försök att identifiera andra gäster som precis som du väljer att inte dricka alkohol och umgås med dem. Det kan vara enklare att stå fast vid ditt beslut när du har likasinnade människor omkring dig.
Var stolt över ditt beslut att inte dricka alkohol

Kom ihåg att du har rätt att fira och njuta av midsommarfesten på dina egna villkor. Var stolt över ditt beslut att inte dricka alkohol och ha en trevlig fest!

Slutsats – alkoholkonsumtion på midsommar

Alkoholkonsumtionen under midsommarfirandet i Sverige är relativt hög, och det är viktigt att vara medveten om sina alkoholvanor och göra medvetna val för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Genom att välja kvalitet framför kvantitet och dricka långsamt och njutningsfullt kan man minska risken för att alkoholkonsumtionen skenar iväg. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns många alternativ för den som vill varva med alkoholfria drycker eller avstå helt från alkohol.

Hela undersökningen från WW ViktVäktarna kan du ta del av här.

Relaterade tester

Hälsokontroll - Alkohol
Alkohol och leverfunktionstest

Hälsokontroll - Alkohol

 • Mäter din alkoholkonsumtion över tid
 • Analys av hälsomarkörer för leverfunktion
 • Privat resultat, delas ej med vårdjournal
 • Testet för att se om alkohol påverkar din hälsa

619 kr

PEth
Alkohol konsumtionstest - PEth

PEth

 • Mäter din alkoholkonsumtion över tid.
 • Privat resultat, delas ej med vårdjournal.
 • Alkoholspecifik biomarkör Fosfatidyletanol (PEth).
 • Jämför med B-PEth gränsvärde.

539 kr