Sammandragningar

En sammandragning under graviditet även känd som en livmodersammandragning är en kontraktion av livmoderns muskler.

Sammandragningar, vad är det?

Livmodern är en typ av muskel. Vid förlossningen behöver livmodern vara stark för att kunna ge effektiva värkar. Därför drar livmodern drar ihop sig då och då under graviditeten för att träna upp sig.

  • Ofarliga sammandragningar: Braxton Hicks-sammandragningar är ofarliga och inträffar vanligtvis under andra och tredje trimestern av graviditeten. De är livmoderns sätt att öva och förbereda sig för den kommande förlossningen.

  • Oregelbundna: De är oftast oregelbundna och kan vara svaga till måttligt starka. Det är normalt att uppleva dessa sammandragningar av och till under graviditeten.

  • Skillnad från förlossningssammandragningar: En viktig skillnad är att Braxton Hicks-sammandragningar inte har samma regelbundenhet eller intensitet som förlossningssammandragningar. De tenderar att vara mer oberäkneliga och mindre smärtsamma.

  • Förändring av aktivitet: Dessa sammandragningar kan ibland utlösas av aktivitet, till exempel om du rör på dig mycket eller är uttorkad. Att byta position, vila eller dricka vatten kan hjälpa till att minska dem.

  • Ökad intensitet närmare förlossningen: Mot slutet av graviditeten kan Braxton Hicks-sammandragningarna bli mer intensiva och regelbundna, vilket kan förväxlas med början av förlossningen. Det är viktigt att känna till skillnaden mellan dessa sammandragningar och de som faktiskt leder till förlossningen.

Om du är osäker på om de sammandragningar du upplever är Braxton Hicks eller om de är kopplade till tidig förlossning är det alltid bäst att rådgöra med din läkare eller barnmorska för att få råd och bedömning av din specifika situation.

Orsak till sammandragningar

Sammandragningar utgör en naturlig och viktig aspekt av graviditeten då de förbereder den blivande moderns kropp inför den kommande förlossningen. Även om exakta orsaker bakom skillnaderna i sammandragningar mellan olika kvinnor fortfarande inte är helt förstådda finns det flera faktorer som spelar in. Fysiologiska och hormonella processer styr förekomsten av dessa sammandragningar. Det är viktigt att notera att även om långvarig stress kan vara en bidragande faktor kan sammandragningar förekomma i varierande grad oavsett din stressnivå.

Kroppen genomgår komplexa förändringar under graviditeten och sammandragningar är en naturlig del av detta utvecklingsarbete för att förbereda livmodern och fostret för födelsen.

Symtom sammandragningar

Nedan följer en beskrivning av hur det kan kännas och hur du kan skilja sammandragningar från förvärkar:

  • Sammandragningar är oregelbundna och oftast smärtfria medan förvärkar kan vara regelbundna och gör ondare, ofta som en lätt mensvärk.

  • En sammandragning sprids ojämnt över livmodern och kan starta från olika ställen medan förvärkar börjar från toppen på livmodern och sprider sig nedåt.

  • Sammandragningar försvinner ofta när du vilar eller slappnar av till skillnad från värkar. Vissa känner dock av sammandragningar även under vila.

  • Förvärkar kännetecknas också av att de blir starkare och kraftigare med tiden och att de oftast varar längre än sammandragningar.

  • Vid förvärkar kan du även känna ett nedåtgående tryck och ibland kan smärtan sprida sig mot korsryggen.

  • Om du fött barn förut är det vanligare att få starkare sammandragningar och att de även kommer tidigare.