Torra slemhinnor i underlivet? Symtom, orsak och behandling

Torra slemhinnor i underlivet? Symtom, orsak och behandling

Torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt medicinskt tillstånd som kan påverka kvinnor i olika åldrar. Det innebär att de naturliga fuktgivande och smörjande slemhinnorna i slidan och området runt vulvan blir tunnare, mindre elastiska och mindre fuktiga än normalt. Detta kan orsaka obehag och smärta, speciellt under samlag, samt öka risken för infektioner. Ett vanligt samband är kopplingen mellan torra slemhinnor och östrogenbrist.

Vad är torra slemhinnor i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet, även kända som vaginal torrhet, är ett tillstånd där slemhinnorna i slidan och vulva förlorar sin naturliga fuktighet och smörjande egenskaper. Detta kan leda till obehagliga symtom och påverka kvinnans sexuella välbefinnande och livskvalitet.

Vad orsakar torra slemhinnor i underlivet?

Ett av de främsta orsakerna till torra slemhinnor i underlivet är östrogenbrist. Östrogen är ett hormon som spelar en avgörande roll i att upprätthålla den normala funktionen och hälsan hos slemhinnor i slidan och vulvan. Under klimakteriet, den period då kvinnans äggstocksfunktion minskar och menstruationen upphör, minskar östrogennivåerna markant. Detta kan leda till att slemhinnorna blir tunnare, mindre elastiska och mindre förmögna att producera fukt. Torra slemhinnor kan även uppstå vid graviditet, amning, hormonell obalans eller som en biverkning av vissa medicinska behandlingar såsom till exempel p-piller.

Vilka symtom ger torra slemhinnor i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet kan ge upphov till en rad olika symtom, några av de vanligaste symtomen är:

 • Klåda och irritation i slidan och vulvan.
 • Brännande eller stickande känsla i underlivet.
 • Obehag eller smärta under samlag (dyspareuni).
 • Ökad känslighet för infektioner och inflammation.
 • Urinvägsbesvär och ökad frekvens av urinträngningar.

Varför gör det ont vid samlag när man har torra slemhinnor?

När slemhinnorna är torra och tunna blir de mindre elastiska och mer mottagliga för skador och irritation. Vid samlag kan friktionen mellan de torra slemhinnorna och penetrationen orsaka smärta och obehag. Detta kan även leda till små mikroskopiska skador i slemhinnorna, vilket kan förvärra problemet och göra det ännu smärtsammare vid kommande samlag.

Vad kan man göra för att upptäcka om symtom på torra slemhinnor beror på östrogenbrist?

Om du upplever symtom på torra slemhinnor i underlivet och misstänker att det kan vara relaterat till östrogenbrist, bör du konsultera en medicinsk expert, såsom en gynekolog. Läkaren kan utföra en noggrann bedömning av dina symtom och du kan även genomföra olika tester, inklusive blodprov för att mäta dina östrogennivåer. Detta kan hjälpa till att fastställa om östrogenbrist är den underliggande orsaken till dina besvär.

Vad kan man göra själv vid torra slemhinnor?

Det finns flera åtgärder och livsstilsförändringar som du kan överväga om du lider av torra slemhinnor i underlivet:

 • Använd fuktgivande produkter: Det finns receptfria vaginala fuktgivande krämer och lubrikanter som kan hjälpa till att lindra obehag och smärta under samlag.
 • Ändra tvättvanor: Använd milda, oparfymerade tvålar och undvik överdriven tvätt av underlivet för att inte torka ut slemhinnorna ytterligare.
 • Regelbunden sexuell aktivitet: Regelbunden sexuell aktivitet kan bidra till att öka blodflödet till underlivet och främja naturlig fuktproduktion.
 • Kost och hälsa: En balanserad kost och en hälsosam livsstil kan ha positiva effekter på hormonbalansen och allmän hälsa.
 • Undvik tobak och alkohol: Tobak och överdriven alkoholkonsumtion kan påverka hormonbalansen och förvärra torra slemhinnor.
 • Östrogenbehandling: Vid svårare fall av torra slemhinnor kan läkaren rekommendera östrogenbehandling i form av vaginala krämer, ringar eller tabletter för att återställa slemhinnornas hälsa.

Torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt besvär som i många fall kan vara kopplat till östrogenbrist, speciellt under och efter klimakteriet. Genom att förstå orsakerna bakom detta tillstånd och genom att vidta lämpliga åtgärder, både på egen hand och med rådgivning från en medicinsk expert, kan du hitta lindring och förbättra din livskvalitet.

Relaterade tester

Östradiol
Östrogentest

Östradiol

 • Analys av könshormonet östradiol.
 • Få mer insikt om din hormonella balans.
 • Ger dig mer insikt om din fertilitet
 • Östradiol kan påverka din sexlust.

169 kr