Ger ägg högt kolesterol? Det här säger forskningen

Ger ägg högt kolesterol? Det här säger forskningen

Ägg innehåller massor av vitaminer, mineraler och protein som alla är viktiga näringsämnen kroppen behöver. Ägg är även ett livsmedel som innehåller kolesterol och som en del med störd kolesterolomsättning kan må bra av att undvika.

Så påverkar ägg kroppens kolesterolnivåer

Att äta ägg har många fördelar ur näringssynpunkt då de innehåller mycket protein och vitaminer, främst folat samt A-, E- och D-vitamin. Ägg är även en bra källa att hämta järn och selen ifrån, vilka bland annat reglerar kroppens syretransport, energiproduktion, sköldkörtelhälsa och immunsystem.

De allra flesta kan äta ägg utan att deras kolesterolvärden blir negativt påverkade. Men hos en del personer med störd kolesterolomsättning kan ägg och andra kostintag med hög kolesterol behöva undvikas. Genom att mäta kolesterolnivåerna i blodet kan man se hur kolesterolvärdet ser ut. Såväl HDL-kolesterol det “goda kolesterolet” som LDL-kolesterol det “dåliga kolesterolet” är bra att mäta för att få en djupare insikt i kolesterolvärden liksom risken för hjärt-kärlsjukdom.

Ett ägg om dagen medför inte ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

I en global studie, med stöd av Hjärt-Lungfonden, som inkluderat 50 länder, har forskarna i den svenska delen följt 4 000 personer i åldrarna 35–70 år sedan 2005. Resultaten har visat att äggkonsumtion med ett ägg om dagen inte ökar risken för hjärt-kärlhändelser eller död, oavsett hjärt-kärlstatus.

En måttlig konsumtion med cirka ett ägg om dagen är helt ofarligt, både för friska och för personer som tillhör riskgrupp för hjärt-kärlsjukdom, enligt forskning som Hjärt-Lungfonden också stöttat. Kroppen har en inbyggd funktionalitet som gör att den producerar mindre kolesterol när man äter ägg eller annan kost som innehåller kolesterol. Forskningen har även visat att merparten av kroppens kolesterol bildas av andra delar i kosten.

Mät dina kolesterolnivåer

Om du är orolig över dina kolesterolnivåer kan du beställa analys av kolesterol total, LDL- och HDL-kolesterol för att få en övergripande bild och insikt i dina värden, se våra hälsotester nedan.

Relaterade tester

HDL-kolesterol
Kolesteroltest HDL

HDL-kolesterol

 • Mäter ditt HDL-kolesterol.
 • Det "goda" kolesterolet (HDL).
 • Identifierar risk för hjärt- och kärlsjukdom.

39 kr

Kolesteroltest
Total kolesterol

Kolesteroltest

 • Mäter ditt totala kolesterol.
 • Få insikt i ditt kolesterolvärde.
 • Upptäck risk för hjärt- kärlsjukdom.
 • Indikation på kost- eller livsstilsförändringar.

69 kr

LDL-Kolesterol
Kolesteroltest LDL

LDL-Kolesterol

 • Mäter LDL-kolesterol
 • Det "dåligt" kolesterol (LDL)
 • Upptäck risk för hjärt- kärlsjukdom
 • Indikera på kost- eller livsstilsförändringar

59 kr