🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Vattkoppor och bältros – behöver jag vaccinera mig?

Vattkoppor och bältros – behöver jag vaccinera mig?

Vaccination är ett effektivt sätt att skydda sig mot både vattkoppor och bältros. Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att avgöra om du bör vaccinera dig och hur du kan ta reda på om du har antikroppar mot varicella-zosterviruset.

Hur vet jag om jag behöver vaccinera mig mot vattkoppor och bältros?

Vaccination är ett effektivt skydd mot både vattkoppor och bältros för dem som inte har haft sjukdomarna. För båda vaccinen krävs det två doser, kostnaden för att bli fullt vaccinerad mot vattkoppor ligger på under tvåtusen kronor och femtusen kronor för att bli skyddad mot bältros.

Vaccin mot vattkoppor

Vaccination mot vattkoppor rekommenderas i många länder, särskilt för dem som inte har haft sjukdomen tidigare. Om du inte har haft vattkoppor eller inte är säker på om du har haft det, är det klokt att överväga att vaccinera dig. Gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar bör rådfråga sin läkare gällande vaccination av vattkoppor.

Vaccin mot bältros

Bältros är en reaktivering av varicella-zosterviruset som orsakar vattkoppor. Om du har haft vattkoppor i det förflutna, löper du risken att utveckla bältros senare i livet. För att minska risken för bältros och dess komplikationer rekommenderas vaccinering, det gäller särskilt för personer som är över 50 år.

Kan jag ta reda på om jag har haft vattkoppor?

Om du är osäker på om du har haft vattkoppor kan du ta reda på det genom ett blodprov som mäter antikroppar mot varicella-zosterviruset. Om du har tillräckliga antikroppar är du förmodligen immun mot vattkoppor.

Behöver jag vaccinera mig om jag har antikroppar mot varicella-zosterviruset?

Även om du har antikroppar mot varicella-zosterviruset kan det ändå vara lämpligt att överväga vaccinering. Immuniteten mot vattkoppor kan minska över tid, och ett vaccin kan stärka och förlänga skyddet. Dessutom kan det bidra till att förebygga bältros genom att förhindra reaktivering av viruset. Vi rekommenderar dig att tala med din läkare om du är osäker kring ditt skydd och eventuellt behov av vaccination.

Relaterade tester

Vattkoppor och bältros
Antikroppar varicella zoster viruset

Vattkoppor och bältros

  • Antikroppstest varicella-zoster-viruset (VZV).
  • Analys av antikroppar mot varicella-zoster-viruset.
  • Varicella-zoster-viruset orsakar vattkoppor och bältros.
  • Indikation av ditt immunförsvar.

795 kr