🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Vad är hypotyreos och hypertyreos – symtom, orsaker och behandling

Vad är hypotyreos och hypertyreos – symtom, orsaker och behandling

Hypotyreos och hypertyreos är två vanliga sköldkörtelsjukdomar som kan påverka din hälsa och välbefinnande. Sköldkörteln, även kallad tyroidea, är en liten körtel som sitter på framsidan av halsen, precis under struphuvudet. Dess huvudsakliga uppgift är att producera hormoner som reglerar ämnesomsättningen och påverkar olika funktioner i kroppen.

Sköldkörtelproblem kan bero på hypotyreos och hypertyreos – här är skillnaderna

Hypotyreos och hypertyreos är två olika tillstånd som påverkar sköldkörteln på olika sätt. Hypotyreos innebär en underproduktion av hormoner, medan hypertyreos innebär en överproduktion av hormoner. Symtomen och konsekvenserna av dessa tillstånd kan vara mycket olika.

Vid hypotyreos är kroppens ämnesomsättning långsammare än normalt, vilket kan leda till trötthet, viktökning och förstoppning. Vid hypertyreos är ämnesomsättningen snabbare än normalt, vilket kan resultera i viktminskning, hjärtklappning och diarré.

Även om hypotyreos och hypertyreos har olika symtom och orsaker, är behandlingen för båda tillstånden fokuserade på att balansera sköldkörtelhormonerna och återställa en normal funktion i kroppen.

Hypotyreos – underproduktion av sköldkörtelhormon

Hypotyreos är ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner för att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Det är cirka tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män och kan utvecklas gradvis under en längre tid.

Symtom på hypotyreos

Symtomen på hypotyreos kan vara diffusa och variera från person till person. Till en början kan du känna dig trött och energilös, ha svårt att koncentrera dig och känna dig nedstämd. Andra vanliga symtom inkluderar viktökning, känsla av kyla, förstoppning, torr hud och håravfall. Hypotyreos kan också påverka menstruationscykeln och göra det svårt att bli gravid.

Den vanligaste orsaken till hypotyreos är en autoimmun sjukdom som kallas Hashimotos sjukdom. Detta innebär att kroppens immunsystem attackerar och skadar sköldkörteln, vilket leder till en minskad produktion av hormoner. Andra orsaker kan vara jodbrist, strålbehandling eller operation på sköldkörteln.

Behandlingen för hypotyreos innebär vanligtvis att man tar sköldkörtelhormontabletter för att ersätta de bristande hormonerna. Denna behandling är oftast livslång och syftar till att lindra symtomen och återställa en normal ämnesomsättning.

Hypertyreos – överproduktion av sköldkörtelhormon

Hypertyreos är motsatsen till hypotyreos och innebär en överproduktion av sköldkörtelhormoner. Detta tillstånd är också vanligare hos kvinnor än hos män och kan ha en rad olika symtom och konsekvenser.

Symtom på hypertyreos

Symtomen på hypertyreos kan vara mer akuta och intensiva än vid hypotyreos. Du kan uppleva att du svettas mer än vanligt och känner dig varm, har svårt att sova och känner dig konstant trött. Andra vanliga symtom inkluderar hjärtklappning, darrningar i händerna, viktminskning trots att du äter normalt eller mer, diarré och hudproblem.

Hypertyreos kan också påverka mentala funktioner och ge upphov till känslor av rastlöshet, oro och ångest. Det kan också orsaka ögonbesvär, såsom torra, röda eller tårade ögon, dubbelseende och en utstående blick.

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är en autoimmun sjukdom som kallas Graves sjukdom. Denna sjukdom leder till att immunsystemet stimulerar sköldkörteln att producera för mycket hormoner. Andra orsaker kan vara inflammation i sköldkörteln eller en toxisk knölstruma.

Behandlingen för hypertyreos kan variera beroende på orsaken och svårighetsgraden av tillståndet. Det kan innefatta medicinering för att blockera produktionen av hormoner, radioaktiv jodbehandling för att minska sköldkörtelns aktivitet eller kirurgi för att ta bort delar av sköldkörteln.

Sammanfattning

Hypotyreos och hypertyreos är två vanliga sköldkörtelsjukdomar som kan påverka din hälsa och välbefinnande. Hypotyreos innebär en underproduktion av sköldkörtelhormoner och kan leda till symtom som trötthet, viktökning och förstoppning. Hypertyreos å andra sidan innebär en överproduktion av hormoner och kan ge upphov till symtom som hjärtklappning, viktminskning och diarré.

Det är viktigt att konsultera en läkare om du misstänker att du har någon form av sköldkörtelsjukdom, eftersom tidig diagnos och behandling kan vara avgörande för att lindra symtom och förhindra komplikationer. En läkare kan efter genomförda tester och undersökningar hjälpa till med att fastställa en korrekt diagnos och utforma en individuell behandlingsplan för dina behov.

Genom att vara medveten om din sköldkörtelhälsa kan du ta kontroll över ditt välbefinnande och leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Relaterade tester

Sköldkörtelprov
Hormontest sköldkörtel

Sköldkörtelprov

  • Sköldskörteltest som mäter tre olika sköldkörtelhormon.
  • Analys av sköldkörtelhormonerna T3, T4 och TSH.
  • Ger dig insikt om en eventuell obalans av dina sköldkörtelhormoner.
  • Identifierar om du har en under- eller överaktiv sköldkörtel.

349 kr

Sköldkörtelprov plus
Hormontest - Utökat sköldkörtprov

Sköldkörtelprov plus

  • Mäter dina nivåer av sköldkörtelhormonerna T3, T4 och TSH.
  • Analys av TPO antikroppar (tyroperoxidasantikroppar).
  • Analys av TRAK tyreoideastimulerande hormonreceptor antikroppar.

879 kr