🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Så vet du om du behöver testa dina D-vitaminnivåer

Så vet du om du behöver testa dina D-vitaminnivåer

Immunförsvar, benhälsa och vårt humör påverkas av våra D-vitaminnivåer. Så här under höst- och vinterhalvåret är det extra viktigt att ha bra D-vitaminnivåer för att må bra och undvika D-vitaminbrist.

5 skäl till att testa D-vitaminnivåerna under höst- och vinterhalvåret

Solen lyser ju som bekant med sin frånvaro här i norr under hösten och vintern och gör det svårare för oss att upprätthålla D-vitaminnivåerna som under sommarhalvåret. Under den här tiden kan en del behöva tillskott av D-vitamin eller säkerställa att detta tillgodoses via kosten. Här är 5 skäl till varför det kan vara bra att testa D-vitaminnivåerna under hösten och vintern:

 1. Få insikt i om du är drabbad eller riskerar D-vitaminbrist. Detta eftersom produktionen av D-vitamin i huden är beroende av solljus, och bristen på exponering under vintermånaderna kan leda till att många människor riskerar att utveckla D-vitaminbrist.
 2. Har du mörk eller ljus hudton? På grund av skillnader i pigmentering har personer med mörk hudton högre risk för D-vitaminbrist och då kan man behöva testa nivåerna regelbundet.
 3. Hur ser din livsstil ut? För personer som exempelvis har kontorsjobb eller spenderar mycket tid inomhus är exponeringen för solljus låg och otillräcklig för huden att producera D-vitamin.
 4. Är trötthet, muskelsvaghet, smärta i benen eller nedstämdhet symtom du upplever? Dessa symtom är vanliga vid D-vitaminbrist och det kan då vara en god idé att testa dina D-vitaminnivåer.
 5. Din ålder och kostvanor spelar en roll när det kommer till ditt behov av D-vitamin. Äldre människor har ibland sämre förmåga att producera D-vitamin i huden. Om du är vegan och inte konsumerar D-vitaminrika animaliska produkter kan du ha en ökad risk för D-vitaminbrist.

Förutom ovan kan det även finnas andra underliggande hälsotillstånd som gör att det kan vara viktigt att följa upp D-vitaminnivåer. Det kan till exempel vara medicinska tillstånd och läkemedel som påverkar D-vitaminmetabolismen som därigenom ökar risken för brist. Om du har en kronisk sjukdom eller tar läkemedel som påverkar D-vitaminupptaget bör du diskutera detta med din läkare.

Så testar du dina D-vitaminnivåer

D-vitaminnivåerna testas enkelt genom ett blodprov som mäter koncentrationen av D-vitamin i ditt blod. Du beställer ditt D-vitamintest här och lämnar sedan ett blodprov på någon av våra anslutna mottagningar efter genomfört köp. Inom 1–5 dagar har du ditt provsvar med dina D-vitaminnivåer som kan påvisa eventuell D-vitaminbrist eller om du löper risk att få det.

Regelbundna kontroller kan hjälpa dig att säkerställa att du har tillräckligt med D-vitamin för att stödja din fysiska och mentala välbefinnande, särskilt under de mörka vintermånaderna.

Relaterade tester

Hälsokontroll - Kvinna
 • Hälsokontroll utformad för kvinnor.
 • Omfattar totalt 48 hälsomarkörer.
 • Ger dig kunskap om ditt allmänna hälsotillstånd.
 • Kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

1 795 kr

Hälsokontroll - Man
 • Hälsokontroll utformad för män
 • Omfattar totalt 45 hälsomarkörer
 • Få kunskap och insikt om ditt allmänna hälsotillstånd
 • Kan identifierar tidiga tecken på hälsoproblem

1 795 kr

-22%
D-Vitamin
D-vitamintest

D-Vitamin

 • Mäter din nivå av D-vitamin.
 • Påvisar eventuell D-vitaminbrist.
 • Analys av vitamin D-25-OH
 • Få svar på dina d-vitaminnivåer.

295 kr229 kr