Så samverkar D-vitamin med andra näringsämnen

Så samverkar D-vitamin med andra näringsämnen

D-vitamin är viktig för många funktioner i kroppen, allt från immunsystemet, benhälsa och regleringen av hormoner. För att kunna utföra sina uppgifter behöver D-vitamin samverka med andra näringsämnen som till exempel kalcium och zink, här får du veta mer.

6 anledningar till varför dina D-vitaminnivåer är viktiga att ha koll på

Många har låga nivåer av D-vitamin under höst- och vinterhalvåret utan att ha en brist, det vill säga när nivåerna av D-vitamin ligger utanför referensintervallet. D-vitamin är som bekant viktigt för många funktioner i kroppen och för att dessa ska fungera behöver D-vitamin samverka med andra näringsämnen, här är några av dem.

Kalcium och D-vitamin

D-vitamin är avgörande när det kommer till att främja absorptionen av kalcium i tarmarna och reglera kalciumnivåerna och dess användning i kroppen. Kalcium är en viktig komponent i benstrukturen och D-vitamin hjälper till att säkerställa att tillräckliga mängder kalcium finns tillgängliga för benbildning och mineralisering. Därigenom verkar D-vitamin för hälsosamma ben och förhindrar skelettsjukdomar som rakit hos barn och osteoporos hos vuxna.

Parathormon och D-vitamin

Parathormon är ett hormon som spelar en central roll när det kommer till att bibehålla kalciumnivåerna i blodet. Om kalciumet i blodet sjunker stimulerar parathormonet skelettet att frigöra kalcium och släppa ut det i blodomloppet.

Fosfor och D-vitamin

Precis som med kalcium spelar D-vitamin en viktig roll i absorptionen av fosfor från maten i tarmarna. Detta då aktivt D-vitamin (kalcitriol) ökar absorptionen av både kalcium och fosfor, vilket säkerställer att dessa mineraler effektivt tas upp i blodet och används i kroppen. D-vitamin och parathormon reglerar fosfornivåerna i blodet genom att stimulera utsöndringen av fosfor från ben. Fosfor är precis som kalcium viktig för en god benhälsa och D-vitamin säkerställer även tillräckliga nivåer av fosfor. Fosforbalansen är även viktig för den cellulära energiproduktionen och nervsystemets funktion.

Magnesium och D-vitamin

För att D-vitamin ska kunna aktiveras och omvandlas till dess aktiva form, kalcitriol, i kroppen behövs magnesium. Vid låga magnesiumnivåer kan D-vitaminmetabolismen, såsom kalcium och fosfors absorption i tarmen, benmineralisering, immunsystemet, muskelfunktion och reglering av inflammation påverka. Här kan du läsa mer om hur magnesium och D-vitamin hänger ihop.

Vitamin K2 och D-vitamin

Vitamin K är en grupp av fettlösliga vitaminer som är nödvändiga för blodkoagulation och benmetabolism. Tillsammans med D-vitamin och kalcium spelar vitamin K2 en roll i benmetabolismen. Det hjälper till att dirigera kalcium till benen och tänderna för att främja optimal benmineralisering och förebygga avlagring av kalcium i blodkärl och mjuka vävnader. K2 aktiverar proteiner som är involverade i regleringen av kalcium, särskilt i blodkärlen. Det kan bidra till att förhindra onormal kalciumavlagring och stödja kärlhälsa. Precis som andra former av vitamin K, är K2 involverad i syntesen av koagulationsfaktorer som är nödvändiga för blodkoagulation och blodproppsbildning.

Zink och D-vitamin

Zink är involverat i många immunprocesser som till exempel produktionen av vita blodkroppar och cytokiner som reglerar immunresponsen. D-vitamin kan öka kroppens upptag av zink från tarmen samt transporten av zink via blodet blodet och stödja den övergripande immunfunktionen.

Att mäta dessa markörer tillsammans med D-vitamin kan ge en mer heltäckande bedömning av näringsstatus och hur olika näringsämnen samverkar i kroppen.

Relaterade tester

-22%
D-Vitamin
D-vitamintest

D-Vitamin

 • Mäter din nivå av D-vitamin.
 • Påvisar eventuell D-vitaminbrist.
 • Analys av vitamin D-25-OH
 • Få svar på dina d-vitaminnivåer.

295 kr229 kr

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

 • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
 • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr

Magnesium
Magnesiumtest

Magnesium

 • Mäter din magnesiumnivå.
 • Indikation för eventuell magnesiumbrist.

49 kr

Kalcium
 • Mäter dina nivåer av kalcium.
 • Indikation för eventuell kalciumbrist.
 • Insikt kring hur dina njurar mår.

39 kr

Zink
Zinkbrist

Zink

 • Mäter din zinknivå.
 • Påvisar eventuell zinkbrist.
 • Indikation för låg testosteronproduktion.

195 kr