🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Så kontrollerar du din immunitet efter TBE-vaccination

Så kontrollerar du din immunitet efter TBE-vaccination

Hur effektivt är ditt skydd mot TBE-viruset egentligen? Genom att analysera koncentrationen av antikroppar kan du få en tydlig bild av din immunitet i syfte att se hur väl skyddad du är samt om det förekommer en infektion.

Under 2023 rapporterades över 600 fall av TBE, en allvarlig sjukdom spridd av fästingar. Trots att vaccinations graden har ökat och blivit en effektiv försvarsåtgärd mot sjukdomen är det viktigt att inte underskatta risken för infektion. Genom att kontrollera antikroppsnivåerna kan du nu säkerställa att din kropp har den nödvändiga försvarsmekanismer mot TBE-viruset.

Kontrollera om TBE-vaccinationen är effektiv

Har din TBE-vaccination fått önskad effekt? För att fastställa om du har utvecklat immunitet mot TBE-viruset analyseras även IgG-antikroppar genom ett enkelt blodprov. Med ett TBE-antikroppstest kan du nu enkelt få mer klarhet och insikt om din immunitet.

Blodprov för identifiering av infektion

Vid en akut TBE-infektion (fästingburen encefalit) bildas IgM-antikroppar mot TBE-virus, som kan upptäckas via blodprov i det tidiga skedet av sjukdomen. Testet innefattar analys av IgM-antikroppar för att bedöma förekomsten av en pågående infektion.

Antikroppstest ger dig insikt om effektiviteten av TBE-vaccinationen

Efter administrationen av två doser av TBE-vaccinet anses det ge ett tillräckligt skydd i ungefär ett år framöver. Först efter tre doser enligt det rekommenderade vaccinationsprogrammet, har nästan alla vaccinerade individer ett stabilt skydd under minst tre år. Om du är osäker eller vill få en uppskattning om din immunitet så kan du genomföra ett TBE-antikroppstest kan du få en bättre förståelse av din immunitet och fastställa om vaccinet har gett dig den nödvändiga skyddsnivån.

Hur vanligt är TBE?

Under föregående år rapporterades över 600 fall av TBE i Sverige. Det finns sannolikt också ett mörkertal, det vill säga fall som aldrig rapporteras, troligtvis på grund av milda eller inga symtom. Nästan alla de rapporterade fallen antas ha haft neurologiska infektioner, eftersom personer med influensaliknande symtom sällan söker sjukvård eller testas för TBE. Antalet TBE-fall har ökat stadigt under de senaste decennierna, en ökning som troligtvis beror på flera faktorer, inklusive ökad förekomst av smittade fästingar och värddjur, längre vegetationsperioder och väderförhållanden.

Misstänker du TBE?

Om du misstänker att du kan ha blivit smittad med TBE (fästingburen encefalit) är det viktigt att agera snabbt. Genom att testa dina antikroppar kan en korrekt diagnos fastställas. Diagnosen baseras på påvisning av både TBE-virusets IgM- och IgG-antikroppar, vilket vanligtvis görs genom ett blodprov. Symtomen på TBE kan variera men kan inkludera hög feber, svår huvudvärk, förvirring och ibland även kramper. Om du upplever dessa symptom är det avgörande att du omedelbart söker medicinsk vård för att få korrekt behandling och vård.

Tidig upptäckt och behandling kan vara avgörande för att förhindra allvarliga komplikationer och främja snabbare återhämtning. Ge din hälsa högsta prioritet och kontakta sjukvårdspersonal så snart som möjligt om du misstänker att du kan ha drabbats av TBE.

Relaterade tester

TBE-Test
Infektion och immunitet

TBE-Test

  • Upptäcker TBE infektion.
  • Kontroll av ditt TBE-vaccin
  • Säkerställ din immunitet mot TBE.
  • Analys av antikroppar IgM & IgG

695 kr