🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Östrogen - det kvinnliga könshormonet och dess inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande

Östrogen - det kvinnliga könshormonet och dess inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande

Östrogen är ett kvinnligt könshormon som spelar en avgörande roll i kroppen och kan påverka vår hälsa på flera sätt. I denna artikel kommer vi att fördjupa oss lite mer i östrogenets betydelse, dess olika typer, och hur det påverkar olika aspekter av våra liv.

Östrogenets samspel och balans

Östrogen är tillsammans med progesteron ett av kvinnors två huvudsakliga könshormoner. Dessa hormoner arbetar i samspel för att upprätthålla en balans i kroppen, och påverkar alltifrån vår reproduktionsförmåga och benstyrka till vårt humör och ämnesomsättning. Östrogen har en mängd olika funktioner i kroppen, såsom att bidra till att reglera menstruationscykeln, främja utvecklingen av våra kvinnliga drag (till exempel bröstutveckling). Det påverkar även andra kroppssystem, inklusive skelett, hjärna, hjärt-kärlsystem och immunsystem. Alla tre huvudsakliga könshormoner, östrogen, progesteron och testosteron, spelar en roll för sexlusten. Högre nivåer av östrogen kan öka sexlusten och underlätta för att bli våt, medan höga nivåer av progesteron kan minska sexlusten.

Östrogener och livsstadier

Östrogennivåer varierar genom livet, och dessa förändringar kan påverka kvinnors hälsa på olika sätt. Några av de mest betydande förändringarna i östrogennivåer sker under puberteten, graviditeten och klimakteriet. Här nedan går vi snabbt igenom respektive fas;

Puberteten

Under puberteten ökar produktionen av flera hormoner, inklusive östrogen och progesteron. Dessa hormoner påverkar en rad fysiologiska förändringar, såsom bröstutveckling, ökad kroppshöjd, ökad hårväxt på kroppen, och breddning av höften. Dessutom startar menstruationscykeln under puberteten på grund av ökade hormonnivåer.

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet för kvinnor och innebär en minskning av östrogennivåerna. Detta kan leda till en rad symtom, såsom vallningar, oregelbunden menstruation, sömnsvårigheter, humörsvängningar och torra slemhinnor. Efter klimakteriet har kvinnor lägre nivåer av östrogen, vilket kan påverka sexlusten och öka risken för benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar.

Östrogen påverkar din fertilitet

Östrogen är av stor betydelse för kvinnors fertilitet, eftersom det påverkar utvecklingen och funktionen av reproduktionssystemet. Östrogennivåer varierar under menstruationscykeln, vilket påverkar ägglossning och möjligheten att bli gravid. Bland annat så påverkar östrogen bildningen av slemhinnan i livmodern och förbereder den för att kunna ta emot ett befruktat ägg. För låga eller för höga nivåer av östrogen kan påverka kvinnors fertilitet. Detta kan bero på faktorer som ålder, vikt, stress och medicinska tillstånd. Hos kvinnor som har svårare att bli gravida kan provtagning för östrogen och FSH (follikelstimulerande hormon) hjälpa till att bedöma äggstockarnas aktivitet och ge en indikation på när man närmar sig klimakteriet och menopausen.

Östrogennivåerna ökar under graviditeten

Under graviditeten ökar nivåerna av östrogen och progesteron kraftigt för att stödja fostrets utveckling och förbereda kvinnans kropp för förlossningen. När en graviditet startar börjar moderkakan bildas och i samband med det blir det som ett fyrverkeri av hormoner i kroppen. Progesteron, relaxin och humant koriongonadotropin gör att graviditeten fortgår som den ska. Hormonella förändringar under graviditeten kan även leda till en rad olika symtom, såsom illamående, trötthet och förändringar i humöret.

Så kan du påverka dina östrogennivåer

Förändringar i östrogennivåer kan påverka kvinnors humör, energinivåer och allmänna välbefinnande. Det finns flera sätt att hantera dessa förändringar och stödja hälsan under olika livsstadier.

  • Kost och motion: En hälsosam kost och regelbunden motion är viktiga faktorer för att stödja hormonbalansen och kvinnors hälsa. En balanserad kost som är rik på näringsämnen och låg i bearbetade livsmedel kan hjälpa till att reglera östrogennivåer och stödja fertilitet, graviditet och klimakteriet.
  • Stresshantering: Stress kan påverka hormonbalansen och kvinnors hälsa på flera sätt. Att hantera stress genom avslappningstekniker, såsom yoga, meditation och andningsövningar, kan hjälpa till att reglera östrogennivåer och stödja välbefinnandet under olika livsstadier.
  • Hormonbehandling: För kvinnor som upplever besvär på grund av förändringar i östrogennivåer, som till exempel under klimakteriet, kan hormonbehandling vara ett alternativ. Hormonbehandling kan hjälpa till att balansera hormonnivåer och lindra symtom som svettningar, humörsvängningar och sömnsvårigheter. Det är viktigt att diskutera eventuell hormonbehandling med en läkare för att avgöra om det är lämpligt och säkert för den enskilda kvinnan.

Relaterade tester

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

  • Mäter dina östrogennivåer.
  • Mäter dina progesteronnivåer.
  • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

259 kr

Östradiol
Östrogentest

Östradiol

  • Analys av könshormonet östradiol.
  • Få mer insikt om din hormonella balans.
  • Ger dig mer insikt om din fertilitet
  • Östradiol kan påverka din sexlust.

169 kr