Allt om bukspottkörteln – funktion, symtom och hur man testar pankreatit

Allt om bukspottkörteln – funktion, symtom och hur man testar pankreatit

Bukspottkörteln, även känd som pankreas, är en viktig komponent i vårt matsmältningssystem och spelar en nyckelroll för att upprätthålla balansen i kroppens blodsockernivåer. Här får du veta mer om bukspottkörteln och varför den är viktig.

Var sitter bukspottkörteln?

Bukspottkörteln ligger i övre delen av buken, bakom magsäcken. Den sträcker sig horisontellt över ryggraden och har två huvuddelar - den exokrina delen som producerar enzymer för matsmältningen och den endokrina delen som producerar hormoner, inklusive insulin och glukagon.

Vad gör bukspottkörteln?

Bukspottkörteln har flera viktiga funktioner. Den producerar enzymer som hjälper till att bryta ned kolhydrater, fetter och proteiner i maten. Dess endokrina del producerar insulin och glukagon, hormoner som reglerar blodsockernivåerna genom att påverka sockermetabolismen i kroppen.

Inflammation i bukspottkörteln

Inflammation i bukspottkörteln, även känd som pankreatit, är ett allvarligt tillstånd som kan utlösas av olika faktorer, inklusive gallstenar, alkoholkonsumtion eller vissa medicinska tillstånd. Denna inflammation kan manifestera sig på två huvudsakliga sätt: som akut pankreatit, en plötslig och intensiv inflammation, eller som kronisk pankreatit, en långsamt utvecklande form som kan leda till bestående skador på bukspottkörteln.

Symtom vid akut pankreatit: Symtom inkluderar ofta en intensiv smärta i den övre delen av buken, illamående, feber, kräkningar och förlust av aptit. Denna form av pankreatit kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet och behandling för att lindra smärta och minimera komplikationer.

Symtom vid kronisk pankreatit: Symtom för kronisk pankreatit kan vara mer långvariga och kan inkludera smärta, matsmältningsproblem och viktminskning. Även om symtomen kanske inte är lika akuta som vid akut pankreatit, kan de vara ihållande och leda till allvarliga komplikationer över tid.

Hur kan man testa bukspottkörteln med blodprov?

Blodprov kan ge värdefull information om bukspottkörtelns hälsa. Specifika tester inkluderar mätning av pankreasamylas och lipas, enzymer som frigörs vid pankreatit. Även nivåerna av blodsocker, som glukos och eventuella hormonavvikelser kan indikera problem med bukspottkörteln.

Sjukdomar relaterade till bukspottkörteln

Flera sjukdomar är direkt kopplade till bukspottkörteln. Förutom akut och kronisk pankreatit kan bukspottkörtelcancer, cystor och diabetes vara följder av dysfunktion eller sjukdom i detta organ. Regelbundna medicinska kontroller och hälsoundersökningar kan vara avgörande för att tidigt upptäcka och behandla eventuella problem.

Sammanfattningsvis spelar bukspottkörteln en central roll i matsmältningen och blodsockerregleringen. Förståelsen av var bukspottkörteln sitter, dess funktion och relaterade symtom är avgörande för att upprätthålla en god hälsa. Vid misstanke om problem med bukspottskörteln är det viktigt att söka medicinsk rådgivning och överväga relevanta tester för en korrekt diagnos och behandling.

Relaterade tester

-15%
Kvinna Plus
Omfattande hälsokontroll

Kvinna Plus

 • Utökad hälsokontroll för kvinnor.
 • 65 olika blodprover ingår.
 • Heltäckande bild av relevanta biomarkörer.
 • Flera markörer för hormonell balans.

4 595 kr3 895 kr

-15%
Hälsokontroll man plus
Omfattande hälsokontroll

Hälsokontroll man plus

 • Stor hälsokontroll för män.
 • 64 olika hälsotester ingår.
 • Få insikt i din hälsodata.
 • 10 olika hälsoområden.

4 595 kr3 895 kr

Pankreasamylas
Bukspottkörteltest

Pankreasamylas

 • Mäter nivåerna av pankreasamylas.
 • Analys av enzymet pankreasamylas.
 • Indikation för bukspottkörtelsjukdomar.

139 kr