Allt du behöver veta om pälsdjursallergi – symtom, självhjälp och testning

Allt du behöver veta om pälsdjursallergi – symtom, självhjälp och testning

Allergi mot pälsdjur är en vanlig typ av allergi som uppstår när kroppens immunsystem reagerar på proteiner som finns i päls, mjäll, saliv eller urin från djur såsom katter, hundar eller kaniner.

När en person med pälsdjursallergi utsätts för dessa proteiner, kan det orsaka en reaktion som inkluderar nysningar, nästäppa, hosta, kliande ögon, hudutslag och i svåra fall andningssvårigheter.

Symtom vid pälsdjursallergi

Symtomen på pälsdjursallergi kan variera från milda till allvarliga och påverka livskvaliteten för personer som lider av denna typ av allergi. Det är viktigt att notera att allergisymtom kan uppstå direkt efter exponering för pälsdjur eller flera timmar senare, vilket kan göra det svårt att identifiera källan till allergin.

De vanligaste symtomen på pälsdjursallergi är:

  • nysningar
  • nästäppa
  • rinnande eller kliande näsa
  • klåda i ögonen
  • tårflöde
  • hosta
  • kort andning eller pipande andning
  • klåda eller utslag på huden

Symtomen kan variera i svårighetsgrad och kan uppstå omedelbart eller efter en viss tid efter kontakt med pälsdjuren.

Det är viktigt att notera att symtomen på pälsdjursallergi kan vara mycket liknande symtomen på andra allergier, såsom pollenallergi eller kvalsterallergi.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera sätt att hantera allergi mot pälsdjur. Ett sätt som också kan vara det som är det enda sättet är att helt undvika kontakt med pälsdjur, vilket kan vara svårt för dem som älskar djur. Vid pälsdjursallergi har du lättare att utveckla astma om du bor tillsammans med och vistas inomhus året runt med ett husdjur till skillnad från en person som är allergisk mot pollen där den främsta kontakten sker utomhus.

Andra åtgärder kan vara att använda luftrenare, regelbunden rengöring av hemmet och användning av allergivänliga produkter. Det finns också mediciner såsom antihistaminer och inhalatorer som kan hjälpa till att lindra symtomen på kort sikt.

Hur kan jag testa mig för att se om jag är allergisk?

Ett blodprov kan också användas för att testa för pälsdjursallergi. Blodprovet mäter nivåerna av IgE-antikroppar i blodet mot specifika allergener. Om nivåerna av IgE-antikroppar är höga kan det indikera en allergisk reaktion.

Det är viktigt att notera att det är möjligt att en person kan ha antikroppar mot ett allergen utan att uppvisa några symtom på allergi. Detta kan hända om kroppen har bildat antikroppar mot allergenet tidigare, men sedan inte längre reagerar på det allergenet på samma sätt. Det är också möjligt att en person kan vara allergisk mot ett ämne utan att ha mätbara nivåer av antikroppar i blodet. Allergidiagnos baseras vanligtvis på en kombination av symtom, medicinsk historia och allergitestning.