🌸 Få 10% rabatt, ange kod: MIDSOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Därför är normala värden av kalcium viktigt

Därför är normala värden av kalcium viktigt

Kalcium är en viktig mineral som spelar en avgörande roll i kroppens många fysiologiska processer, särskilt i uppbyggnaden och underhållet av ben och tänder.

För att kalcium ska vara effektivt och användbart för kroppen är dess korrekta absorption avgörande. I denna artikel kommer vi att utforska hur kalcium absorberas i kroppen och vilka faktorer som påverkar denna process.

Kalciumets grundläggande funktioner

Kalcium är inte bara en nyckelkomponent i ben och tänder, utan det är också involverat i många andra viktiga fysiologiska funktioner. Det reglerar muskelkontraktion och avslappning, hjälper till att styra nervsignalering, och är nödvändigt för blodkoagulation. Dessa funktioner gör kalcium till en oumbärlig mineral för kroppens övergripande hälsa och välbefinnande.

Så får du i dig kalcium

För att upprätthålla adekvata nivåer av kalcium är en balanserad kost som inkluderar kalciumrika livsmedel viktig. Mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker, nötter och vissa fiskar är exempel på livsmedel som är rika på kalcium. Dessutom är kosttillskott en vanlig metod för att säkerställa tillräckligt intag, särskilt för de som har svårt att få tillräckligt med kalcium från kosten. Här kan du läsa mer om hur du får i dig kalcium via kosten och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till kosttillskott.

Vad händer i kroppen?

Kroppen absorberar kalcium i tunntarmen, särskilt i den övre delen av tunntarmen känd som tolvfingertarmen. Processen inleds med upplösningen av kalcium från maten i en vattenlösning i magsäcken. Efter det transporteras löst kalcium till tunntarmen, där den egentliga absorptionen äger rum.

En nyckelaktör i kalciumabsorptionen är D-vitamin. När huden utsätts för solens UV-strålar, bildas D-vitamin i kroppen. Denna aktiva form av D-vitamin, känd som kalcitriol, främjar ökad absorption av kalcium i tarmarna genom att öka syntesen av transportproteiner som transporterar kalcium över tarmväggen och in i kroppens cirkulation.

Faktorer som påverkar absorptionen

Det finns flera faktorer som kan påverka hur mycket kalcium kroppen absorberar. Här är några av de viktigaste:

 • D-vitaminnivåer: Tillräckliga nivåer av D-vitamin är nödvändiga för optimal kalciumabsorption.
 • Ålder: Spädbarn och barn absorberar vanligtvis mer kalcium än vuxna, och äldre vuxna kan uppleva minskad absorption.
 • Surhetsgrad i magen: Surheten i magsäcken främjar lösligheten av kalcium och ökar därigenom absorptionen.
 • Fosfor: Fosfor, som ofta finns i samma livsmedel som kalcium, kan konkurrera om absorption och påverka tillgängligheten av kalcium.
 • Fiber och oxalater: Vissa fibrer och oxalater, som finns i vissa gröna bladgrönsaker, kan minska kalciumabsorptionen.

Så lagras kalcium efter absorptionen

Efter absorption transporteras kalcium i blodet till olika delar av kroppen. Överskottslagrat kalcium lagras främst i skelettet och tänderna för att stödja deras struktur och styrka. Kroppen reglerar nivåerna av kalcium genom att frisätta det vid behov, som vid muskelkontraktion eller för att stödja andra vitala fysiologiska processer.

Kalciumabsorption är en komplex och noga reglerad process som är avgörande för att stödja benhälsa, muskelfunktion och andra viktiga kroppsfunktioner. För att optimera kalciumabsorptionen är det viktigt att upprätthålla tillräckliga nivåer av D-vitamin och adoptera en balanserad kost som inkluderar kalciumrika livsmedel. För att säkerställa att du har tillräckliga nivåer av kalcium kan du beställa ett kalciumtest som mäter halten via blodprov.

Relaterade tester

-10%
Hälsokontroll Stor
Allmän hälsokontroll

Hälsokontroll Stor

 • Stora hälsokontrollen för män och kvinnor.
 • Analys av 53 hälsomarkörer.
 • Hjälper dig att identifiera avvikande blodvärden.

1 995 kr1 795 kr

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

 • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
 • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr

Kalcium
 • Mäter dina nivåer av kalcium.
 • Indikation för eventuell kalciumbrist.
 • Insikt kring hur dina njurar mår.

39 kr