🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Influensasäsongen 2023 – Så minskar du risken att smittas och förhindrar smittspridning

Influensasäsongen 2023 – Så minskar du risken att smittas och förhindrar smittspridning

Under vintermånaderna är det influensasäsong, visst vore det skönt att slippa bli smittad och bli sängliggandes? Här är enkla tips och råd som minskar risken att du blir smittad samtidigt som du även hjälper till och förhindrar smittspridningen.

Influensa – så minskar du risken att smittas eller smitta andra

Genom att följa dessa riktlinjer kan du minska risken för att smittas av influensa och även bidra till att minska sjukdomens spridning i samhället.

 1. Tvätta händerna ofta: Tvätta dina händer noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder, särskilt efter att du har hostat, nyst eller varit i kontakt med potentiellt förorenade ytor. Handtvätt är ett kraftfullt sätt att minska risken för smittspridning.
 2. Använd handsprit: Om tvål och vatten inte är tillgängligt kan du använda handsprit med minst 60% alkohol för att desinficera dina händer.
 3. Undvik nära kontakt med sjuka personer: Om någon i din omgivning har influensa, försök att undvika nära kontakt med dem för att minska risken för smittspridning.
 4. Täck munnen och näsan vid hosta och nysningar: Använd en näsduk eller ditt armveck när du hostar eller nyser för att förhindra att viruset sprids till luften.
 5. Undvik att röra vid ansiktet: Försök att undvika att röra vid ögon, näsa och mun med otvättade händer, eftersom influensavirus kan komma in i kroppen genom dina slemhinnor.
 6. Stanna hemma om du är sjuk: Om du själv har influensasymtom, undvik att gå till arbete eller skola för att förhindra att du smittar andra. Stanna hemma tills du har varit feberfri i minst 24 timmar utan febernedsättande medicin.
 7. Använd munskydd: Vid utbrott av influensa kan användning av munskydd vara en extra försiktighetsåtgärd, särskilt om du är i högriskgruppen eller om du vårdar en sjuk person. Munskydd kan hjälpa till att förhindra spridningen av viruset.
 8. Ta influensavaccinet: Influensavaccination är ett av de mest effektiva sätten att skydda dig själv och andra från influensa. Det rekommenderas särskilt för personer med ökad risk för allvarliga komplikationer, som äldre, gravida kvinnor och personer med kroniska sjukdomar.

Håll dig frisk – stärk ditt immunförsvar

En allmän hälsosam livsstil, inklusive en balanserad kost, regelbunden motion och tillräckligt med sömn, kan stärka ditt immunförsvar och minska risken för att bli sjuk.

Relaterade tester

Hälsokontroll - Kvinna
 • Hälsokontroll utformad för kvinnor.
 • Omfattar totalt 48 hälsomarkörer.
 • Ger dig kunskap om ditt allmänna hälsotillstånd.
 • Kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

1 795 kr

Hälsokontroll - Man
 • Hälsokontroll utformad för män
 • Omfattar totalt 45 hälsomarkörer
 • Få kunskap och insikt om ditt allmänna hälsotillstånd
 • Kan identifierar tidiga tecken på hälsoproblem

1 795 kr

Snabbsänka
CRP (snabbsänka)

Snabbsänka

 • Mäter ditt CRP-värde (snabbsänka).
 • Påvisar eventuell pågående inflammation.
 • Påvisar eventuell pågående infektion.
 • Mäter från första dygnet vid sjukdom.

49 kr