Snabbversion
Snabbguide: 6 sätt att förebygga benskörhet
- Öka intaget av Kalcium och D-vitamin för starkare ben.
- Gör regelbunden fysisk aktivitet som bygger benmassa, som promenader och yoga.
- Undvik rökning och håll alkoholkonsumtionen låg för att skydda benen.
- Håll en hälsosam vikt för att minska risk för benförlust och ökad belastning på skelettet.
- Överväg hur mediciner och hälsotillstånd kan påverka din benhälsa.
- Gör regelbundna benhälsokontroller, speciellt om du har riskfaktorer för osteoporos.
Små livsstilsförändringar kan göra stor skillnad för din benhälsa. Testa dina Kalcium och D-vitamin nivåer för att säkerställa att de är på en hälsosam nivå.
6 tips – så kan du minska risken för benskörhet
1. Öka ditt intag av kalcium och D-vitamin
Kalcium och D-vitamin är avgörande för att bygga starka och friska ben. Kalcium finns i mejeriprodukter som filmjölk och yoghurt, ost samt i gröna bladgrönsaker, tofu och mandlar. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium och kan erhållas genom solen, fet fisk som lax och makrill, äggulor och D-vitaminberikade livsmedel.
2. Regelbunden fysisk aktivitet
Viktbärande och muskelstärkande övningar är särskilt viktiga för att förebygga benskörhet. Aktiviteter som promenader, jogging, dans, styrketräning och yoga kan hjälpa till att bygga upp och underhålla benmassa. Balansövningar kan också minska risken för fall, vilket är viktigt för att förebygga frakturer.
3. Undvik rökning och begränsa alkoholkonsumtionen
Rökning och överdriven alkoholkonsumtion har båda visat sig ha en negativ effekt på benhälsa. Rökning kan minska mängden kalcium som benen kan absorbera, medan hög alkoholkonsumtion kan öka risken för benförlust och frakturer.
4. Upprätthåll en hälsosam vikt
Att vara underviktig ökar risken för benförlust och frakturer. Å andra sidan kan att vara överviktig öka belastningen på skelettet. Att upprätthålla en hälsosam vikt genom en balanserad kost och regelbunden motion är därför viktigt för benhälsan.
5. Tänk på medicinering och hälsotillstånd
Vissa mediciner och hälsotillstånd kan påverka benhälsan negativt. Om du har ett hälsotillstånd eller tar mediciner som påverkar benmassan, diskutera med din läkare om alternativa behandlingar eller strategier för att skydda dina ben.
6. Gör regelbundna benhälsokontroller
För de som är i riskzonen för osteoporos, som äldre, postmenopausala kvinnor, och personer med en familjehistorik av sjukdomen, kan regelbundna benhälsokontroller vara avgörande. En bentäthetsmätning kan hjälpa till att identifiera benförlust i tidiga skeden, vilket gör det möjligt att vidta åtgärder innan tillståndet blir allvarligt.
Minska din risk för benskörhet, börja ta hand om dina ben och tänk på att små förändringar i din livsstil idag kan göra stor skillnad för din framtid. Få koll på dina värden av Kalcium och D-vitamin som är viktiga faktorer när det gäller din benhälsa. Genom att testa dina värden genom blodprov får du svar på om dessa ligger på en adekvat nivå och tips och råd kring eventuella åtgärder om de inte skulle göra det.