Bröstryggen

Bröstryggen är den mellersta delen av ryggraden, mellan halsryggen och ländryggen, och spelar en central roll i kroppens hållning och rörelse.

Snabbversion

Vad är bröstryggen?

Bröstryggen består av tolv kotor, dessa är benämnde T1–T12. Kotorna sträcker sig från basen av nacken till mitten av ryggen. Varje kota är fäst vid ett par revben, vilket ger området dess stabilitet men också minskar rörligheten jämfört med andra delar av . Bröstryggen skyddar delar av ryggmärgen och har en viktig stödjande funktion för överkroppen.

Bröstryggens anatomi

Bröstryggen omfattar de tolv bröstkotorna, diskarna mellan dessa, och de leder som förbinder kotorna med revbenen. Diskarna fungerar som stötdämpare, medan muskler och ligament stabiliserar området.

Funktion och rörelse

Bröstryggen bidrar till kroppens hållning och tillåter begränsad rotation och böjning. Den stabiliseras av revbenen, vilket ger stöd men begränsar rörelse jämfört med ländryggen och nacken.

Samband med andra delar av kroppen

Bröstryggen påverkar funktion i axlar, skulderblad och revben. Problem i bröstryggen kan orsaka smärta i bröstkorg, axlar eller mage och ibland förväxlas med hjärt- eller lungrelaterade besvär.

Vanliga tillstånd och sjukdomar

Att ha ont i bröstryggen kan bero på muskelspänningar, diskbråck, skolios eller spondylos. Långvarig dålig hållning, stillasittande livsstil och stress är vanliga orsaker till besvär i området.

Undersökning och diagnos

Vid besvär i bröstryggen görs en klinisk undersökning, ofta kompletterad med röntgen, MR av bröstryggen eller datortomografi. Läkaren bedömer rörlighet, smärtpunkter och eventuella neurologiska symtom för att fastställa diagnos.

Relevanta symtom

  • Smärta mellan skulderbladen
  • Stelhet i övre/mellersta ryggen
  • Strålande smärta mot bröstkorgen
  • Andningssvårigheter vid djup inandning
  • Muskulär ömhet eller kramp

Relaterade tillstånd och diagnoser

  • Diskbråck i bröstryggen
  • Skolios
  • Muskulära triggerpunkter
  • Osteoporos
  • Scheuermanns sjukdom

Frågor och svar

Bröstryggen är den mittersta delen av ryggraden som sträcker sig mellan nacken och ländryggen. Bröstryggen består av tolv kotor, T1–T12, och är fäst vid revbenen.

Smärta i bröstryggen orsakas ofta av muskelspänningar, dålig hållning eller diskproblem. Långvarigt stillasittande är en vanlig bidragande faktor.

Problem i bröstryggen yttrar sig i vanliga symtom som stelhet, smärta mellan skulderbladen, strålande värk mot bröstkorgen och ibland andningssvårigheter vid djupandning.

En läkare undersöker rörlighet, smärta och känsel. Vid behov kompletteras undersökningen med röntgen, MR eller datortomografi.

Ja, diskbråck kan förekomma i bröstryggen men det är ovanligare än i ländryggen. Ett diskbråck i bröstryggen kan ge smärta som strålar runt bröstkorgen eller fram mot magen.

Oftast är smärtan ofarlig och beror på spänningar eller överbelastning. Men ihållande eller kraftig smärta bör utredas för att utesluta allvarligare orsaker.

Behandling av smärta i bröstryggen kan inkludera fysioterapi, träning, smärtstillande och i vissa fall manuell behandling eller injektioner beroende på orsaken.

Rörelse, ergonomiska justeringar och stärkande övningar hjälper. Undvik långvarigt sittande och försök att bibehålla en god hållning.

Om smärtan är ihållande, strålar ut eller påverkar andning, känsel eller rörlighet bör du söka vård. Det kan tyda på ett mer allvarligt tillstånd.