Hjärna

Hjärnan är kroppens kommandocentral. Den styr tankar, känslor, rörelser, kroppsfunktioner och minne, samt bearbetar all information från våra sinnen.

Snabbversion

Vad är hjärnan?

Hjärnan är en del av centrala nervsystemet och ligger skyddad i kraniet. Den består av flera olika delar som tillsammans hanterar allt från andning och hjärtslag till inlärning och medvetande. Hjärnan arbetar ständigt, även när vi sover, och är beroende av syre och näring från blodet för att fungera.

Vad är stora hjärnan?

Den största delen av hjärnan (cerebrum), indelad i höger och vänster hemisfär. Här sker medvetet tänkande, språk, problemlösning, minne och viljestyrda rörelser. Ytan, hjärnbarken, består av veck och fåror för att maximera ytan.

Vad är lillhjärnan?

Lillhjärnan (cerebellum) ansvarar för koordination, balans och finjustering av rörelser. Den tar emot signaler från kroppens muskler och sinnen och hjälper till att göra rörelser smidiga och precisa.

Hjärnstammen

Förbinder hjärnan med ryggmärgen och kontrollerar livsviktiga funktioner som andning, blodtryck, puls och medvetandenivå. Här finns också nerver som styr ansikte och ögonrörelser.

Signalsubstanser och nervceller

Hjärnan består av cirka 86 miljarder nervceller (neuroner) som kommunicerar via elektriska signaler och kemiska ämnen som dopamin, serotonin och glutamat. Dessa påverkar allt från humör till koncentration.

Skydd och blodförsörjning

Hjärnan skyddas av skallbenet, hjärnhinnor och cerebrospinalvätska. Blod-hjärnbarriären filtrerar ämnen från blodet för att skydda hjärnvävnaden. Ett konstant blodflöde är avgörande för hjärnans funktion.

Vanliga sjukdomar och tillstånd

Hjärnan kan drabbas av många olika sjukdomar och tillstånd, både akuta och kroniska. Stroke är en vanlig och akut störning i blodflödet till hjärnan som kan leda till förlamning eller talproblem. Neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons påverkar hjärnans funktion gradvis. Epilepsi orsakar återkommande anfall på grund av elektriska störningar. Hjärntumörer kan vara godartade eller elakartade och påverkar omkringliggande vävnad. Multipel skleros (MS) är en autoimmun sjukdom som angriper nervsystemets skyddande höljen. Dessa tillstånd kräver olika typer av utredning, behandling och uppföljning.

Undersökning och diagnos

Vid misstänkta hjärnsjukdomar används olika undersökningar för att utvärdera hjärnans struktur och funktion. De vanligaste metoderna är bilddiagnostik som magnetresonanstomografi (MR hjärna) och datortomografi (CT), som visar tumörer, blödningar eller förändringar i hjärnvävnaden. Elektroencefalografi (EEG) mäter hjärnans elektriska aktivitet och används vid utredning av epilepsi. Neuropsykologiska tester används för att bedöma minne, språk, uppmärksamhet och problemlösning. Blodprov, ryggvätskeprov (lumbalpunktion) och neurologisk statusundersökning kan också ge viktiga ledtrådar om hjärnans tillstånd.

Relevanta symtom

  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Minnesproblem
  • Domningar eller förlamning
  • Talsvårigheter
  • Förvirring

Relaterade tillstånd och diagnoser

  • Stroke
  • Demens (t.ex. Alzheimers sjukdom)
  • Epilepsi
  • Hjärntumör
  • Parkinsons sjukdom
  • Multipel skleros (MS)

Frågor och svar

Hjärnan styr flera av kroppens funktioner, allt ifrån andning, hjärtrytm, rörelser, tankar, minne och känslor genom ett komplext nätverk av nervceller och signalsubstanser.

Hjärnan delas in i stora hjärnan (cerebrum), lillhjärnan (cerebellum) och hjärnstammen, var och en med olika funktioner för kroppens och medvetandets styrning.

Hjärnbarken är det yttersta lagret på stora hjärnan. Den ansvarar för medvetna funktioner som språk, planering, problemlösning och rörelse.

Ja, hjärnan har viss förmåga till återhämtning genom neuroplasticitet, vilket innebär att andra delar kan ta över vissa funktioner. Men det beror på skadans omfattning och typ.

Demens, t.ex. Alzheimers sjukdom, bryter ned hjärnceller vilket leder till minnesförlust, förändrat beteende och nedsatt förmåga att tänka och kommunicera.

Signalsubstanser är kemiska ämnen som bär information mellan nervceller. De påverkar t.ex. humör, vakenhet, koncentration och rörelse.

Det är för att hjärnan använder mycket energi och behöver därför ständig tillförsel av syre via blodet. Bara några minuters syrebrist kan orsaka allvarliga skador.

Neuroplasticitet är hjärnans egen förmåga att anpassa sig och skapa nya kopplingar, detta är något som är grunden för inlärning, minne och viss återhämtning efter skador.

Genom motion, god sömn, socialt umgänge, mental stimulans, balanserad kost och undvikande av stress och tobak kan man främha hjärnans hälsa.

Artiklar relaterat till Hjärna