Ohälsan på svenska arbetsplatser ökar – så kan ni arbeta förebyggande

Ohälsan på svenska arbetsplatser ökar – så kan ni arbeta förebyggande

Värk i kroppen, huvudvärk och stress är några vanliga symtom på hälsoproblem orsakade av arbetsmiljön på arbetsplatsen. Ohälsan på svenska arbetsplatser är idag ett ökande problem och beror bland annat på faktorer som för hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och långvarigt stillasittande.

3000 personer dör varje år i förtid förtid på grund av arbetsrelaterade sjukdomar

Enligt Arbetsmiljöverket resulterar arbetsrelaterade sjukdomar och ohälsosamma arbetsmiljöer i omkring 3 000 dödsfall varje år. Riskfaktorer är till exempel långvariga exponeringar av stress genom ohälsosam arbetsbelastning, skiftarbete, damm, asbest, kvarts, motoravgaser, passiv rökning, buller och ihållande fysiskt tungt arbete.

För att förebygga ohälsa på arbetsplatsen bör arbetsgivare bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och aktivt arbeta med riskåtgärder.

700 dödsfall varje år orsakas av jobbstress – antalet beräknas stiga

Alla människor hanterar stress på olika sätt, en del verkar vara stresståliga och dubbelt så effektiva än andra kollegor på arbetsplatsen, men i längden är detta ett arbetssätt som rent av är skadligt. I Arbetsmiljöverkets rapport framgår att drygt 700 personer dör varje år till följd av jobbstress och att detta är en siffra som beräknas stiga i framtiden.

Jobbstress orsakas ofta av hög arbetsbelastning, och det är därför viktigt att chefer och ledning tar ansvar för att skapa en god arbetsmiljö.

Kvinnor är mer benägna att uppleva negativ stress jämfört med män. Av de som deltog i arbetsmiljöundersökningen 2021 uppgav 33 procent av kvinnorna att de upplevde arbetsrelaterad stress, jämfört med 25 procent av männen. I rapporten framgår att 1 av 10 på svenska arbetsplatser utsätts för kränkande särbehandling. I en sund organisatorisk och social arbetsmiljö ska människor inte bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet.

Så kan ni förebygga ohälsa på er arbetsplats

Som arbetsgivare kan ni förebygga ohälsa på er arbetsplats och hos medarbetare genom att:

  • främja och skapa en god arbetsmiljö fri från kränkningar rökning och ohälsosam arbetsbelastning
  • verka för en aktiv och sund livsstil genom till exempel friskvårdsbidrag, träning på arbetstid och frukt och grönt i lunchrummet
  • erbjuda medarbetarna regelbundna hälsokontroller som kan upptäcka potentiella hälsoproblem i ett tidigt skede, vilket i sin tur gör det möjligt att vidta åtgärder innan hälsoproblemen förvärras
  • som ett led i er företagshälsovård, erbjuda regelbundna hälsokontroller och därmed öka effektiviteten i såväl företaget som för medarbetaren då eventuella brister kan upptäckas i tidigt skede med möjlighet att förebygga eventuell sjukdom.

Relaterade tester

Medarbetare - Kvinna
  • Hälsokontroll för kvinnliga medarbetare.
  • För ökad insikt i den allmänna hälsan.
  • Identifierar riskfaktorer i förebyggande syfte.
  • Testresultaten utvärderas av en legitimerad läkare.

1 750 kr

Medarbetare - man
Företagshälsovård

Medarbetare - man

  • Hälsokontroll för manliga medarbetare.
  • För ökad insikt i den allmänna hälsan.
  • Identifierar riskfaktorer i förebyggande syfte.
  • Testresultaten utvärderas av en legitimerad läkare.

1 750 kr