Axel

Axeln är kroppens mest rörliga led och gör det möjligt att lyfta, rotera och röra armen i flera riktningar. Den är central för många vardagliga och idrottsliga aktiviteter.

Snabbversion

Vad är axeln?

Axeln är en kulled som förbinder överarmen (humerus) med skulderbladet (scapula). Den består av flera leder, muskler och senor som tillsammans ger stor rörlighet men också gör den sårbar för skador.

Anatomi och struktur

Axelleden (glenohumeralleden) är en grund ledskål där överarmsbenet möter skulderbladet. Runt leden finns rotatorkuffen – fyra muskler och deras senor – som stabiliserar axeln. Nyckelbenet och akromioklavikularleden (AC-leden) ingår också i axelkomplexet.

Rörelser och funktion

Axeln möjliggör flexion, extension, abduktion, adduktion, inåt- och utåtrotation. Kombinationen av ledens form och muskulaturen gör det möjligt att lyfta armen över huvudet och utföra cirkelrörelser.

Nerver och blodförsörjning

Axeln försörjs av nervgrenar från plexus brachialis, som kontrollerar rörelser och känsel i armen. Blodförsörjningen kommer från artärer som axillaris och subclavia.

Vanliga tillstånd och sjukdomar

Att ha ont i axeln kan bero på överansträngning, inflammation, skador eller åldersförändringar. Vanliga diagnoser inkluderar impingement, rotatorkuffruptur, frusen axel och luxation (ur led).

Undersökning och diagnos

Diagnosen baseras på klinisk undersökning, tester av rörlighet och styrka samt bilddiagnostik som röntgen, ultraljud eller MR av axeln. Även andra tester kan användas vid misstanke om impingement eller senproblem.

Relevanta symtom

  • Smärta vid armrörelse
  • Nedsatt rörlighet
  • Kraftlöshet i armen
  • Klickljud eller instabilitet
  • Smärta nattetid vid liggande

Relaterade tillstånd och diagnoser

  • Impingement
  • Rotatorkuffruptur
  • Frusen axel (adhesiv kapsulit)
  • Axelluxation
  • AC-ledsinflammation

Frågor och svar

Rotatorkuffen är en grupp av fyra muskler och senor som stabiliserar axelleden och möjliggör rotation och lyft av armen. Den är ofta involverad vid axelsmärta och skador.

Impingement i axeln uppstår när senor i rotatorkuffen kläms mellan överarmsbenet och skulderbladets benbåge. Detta leder till smärta, särskilt vid lyft över axelhöjd.

En frusen axel behandlas med smärtlindring, fysioterapi och ibland kortisoninjektioner. Tillståndet är långdraget men oftast går det över spontant inom 1–2 år.

När axeln går ur led, axelluxation, innebär det att överarmsbenet hoppar ur ledskålen. Det kräver återföring av leden och uppföljande träning för att minska risken för återkommande luxationer.

En senruptur ger symtom som smärta och svaghet, ofta med svårighet att lyfta armen. Diagnos ställs med kliniska tester och bekräftas med ultraljud eller MR.

Ja, det är viktigt med rätt anpassad träning vid axelsmärta. Sjukgymnastik med fokus på styrka, rörlighet och hållning ger ofta god effekt, särskilt vid impingement och överbelastning.

Det är vanligt med nattsmärta vid axelskador som impingement eller rotatorkuffproblem. Liggande ställning ökar trycket i leden, detta är något som förvärrar smärtan.

Det är en irritation i leden mellan nyckelben och skulderblad. Inflammationen ger lokal ömhet och smärta vid tryck eller rörelse, särskilt över huvudet.

Om du upplever ihållande smärta, svårigheter att röra armen, misstänker att axlen ur led eller har nattlig värk bör du söka vård för undersökning och eventuell vidare behandling.