Ont i magen? Symtomens placering kan ge viktiga ledtrådar

Ont i magen? Symtomens placering kan ge viktiga ledtrådar

Det finns många olika orsaker till att man kan ha ont i magen. Och i de allra flesta fall beror magontet på tillfälliga besvär som går över av sig själva. Men ibland kan det krävas en grundlig medicinsk utvärdering för att hitta orsaken till den upplevda smärtan.

MR Buk
Magnetröntgen

MR Buk

6 195 kr

Snabbversion

Vanliga orsaker till magont

12 potentiella orsaker till buksmärta:

Varför gör det ont?

Beroende på var smärtan upplevs kan man få viktiga ledtrådar vid utredning. Om man har ont i den övre delen av magen kan det till exempel kopplas till magsäck eller lever, och har man smärta i nedre delen av magen kan detta ha samband med tarmar, urinvägar eller gynekologiska organ. Vid långvariga, diffusa eller svårtolkade smärtor bör man alltid utredas för att hitta orsaken till besvären.

Magnetkameraundersökning – ett bra verktyg vid utredning av buksmärta

En MR-undersökning av buken är ett bra verktyg för att utreda symtom, detta kan vara aktuellt när:

  • undersökning med ultraljud eller datortomografi inte gett tydliga svar
  • det finns en misstanke om sjukdomar i lever, gallgångar eller bukspottkörtel
  • det finns behov att utreda tumörer, cystor eller spridning av cancer
  • man vill undersöka mjukdelar utan att använda strålning
  • endometrios eller andra gynekologiska besvär misstänks

Genom en undersökning med magnetkamera av buken kan man få hög bildkvalitet av mjukdelar och upptäcka förändringar i organ som är svåra att se med andra metoder.

När bör du söka vård?

Om du upplever kraftig eller plötslig smärta, har blod i avföringen eller svart avföring, feber och magont samtidigt, ihållande illamående eller kräkningar eller viktnedgång utan förklaring bör du söka vård.

Läs också:

Frågor och svar

Att ha ont i magen är vanligt, och det kan bero på allt ifrån något så enkelt som gaser eller förstoppning, men det kan också röra sig om infektioner, inflammationer eller gynekologiska besvär. Vanliga orsaker är IBS, gallsten, magkatarr, urinvägsinfektion eller endometrios.

Ja, det spelar faktiskt roll. Var smärtan sitter kan ofta ge en ledtråd till vad som ligger bakom. Ont i övre delen av magen kan till exempel tyda på problem med magsäcken, levern eller gallblåsan. Om smärtan finns längre ner i magen är den ofta kopplad till tarmarna, urinvägarna eller hos kvinnor – reproduktionsorganen.

En MR (magnetkameraundersökning) används oftast när man inte fått tillräckliga svar från andra undersökningar, som till exempel ultraljud eller röntgen. MR är särskilt bra om man misstänker förändringar i levern, gallvägarna eller bukspottkörteln – eller om man vill få en tydligare bild av exempelvis tumörer eller endometrios.

Om magsmärtan går över av sig själv inom ett par dagar är det oftast inget farligt. Men om smärtan istället är ihållande, om du får feber, går ner i vikt utan att försöka eller ser blod i avföringen – då bör du kontakta vården.

Absolut, särskilt om du är kvinna och har ont i den nedre delen av magen. Då kan det röra sig om endometrios, cystor på äggstockarna eller ägglossningssmärta. Om det finns en misstanke på att smärtan kan ha en gynekologisk koppling kan det vara klokt att boka tid hos en gynekolog.

Relaterade tester

MR Buk
Magnetröntgen

MR Buk

  • MR Buk visar lever, njurar, gallvägar och bukspottkörtel.
  • Rekommenderas vid buksmärta eller misstänkta förändringar.
  • MRCP visar gallgångar och pankreas – utan kontrastmedel.
  • Strålningsfri undersökning med remiss och utlåtande.

6 195 kr