Käkled

Käkleden (articulatio temporomandibularis) är den led som förbinder underkäken med skallbasen och möjliggör rörelser som att tugga, tala och gäspa.

Snabbversion

Vad är käkleden?

Käkleden är en dubbel kulled som finns på båda sidor av huvudet där underkäken (mandibula) möter tinningbenet (os temporale). Den har en komplex struktur med en ledskiva (disk) mellan ledytorna som hjälper till att styra rörelsen och dämpa tryck. Käkleden är unik då den rör sig synkront på båda sidor vid rörelse och har både gångjärns- och glidrörelser.

Anatomi och uppbyggnad

Käkleden består av käkledskulan (condylus mandibulae), ledpannan (fossa mandibularis) och en ledskiva (diskus articularis) mellan dessa. Runt leden finns ligament, muskler och en ledkapsel som möjliggör och kontrollerar rörelse.

Funktion och rörelse

Käkleden möjliggör flera rörelser, allt från öppning och stängning av munnen, sidorörelser (laterotrusion) till framåt- och bakåtförskjutning (protrusion och retrusion). Dessa rörelser används när du tuggar, pratar, gäspar och sväljer.

Vanliga orsaker till käkledsbesvär

Problem i käkleden kan orsakas av muskelspänningar, bettavvikelser, tandgnissling (bruxism), ledinflammation, artros eller trauman mot käken. Psykologisk stress och felaktiga rörelsemönster är också vanliga bidragande faktorer.

Vanliga tillstånd och sjukdomar

Smärta i käkleden orsakas ofta av käkledsdysfunktion (TMD), käkledsartros, ledluxation (urled), inflammation eller diskförskjutning. Tillstånden kan leda till smärta, ljud (klick), låsningar eller begränsad gapförmåga.

Undersökning och diagnos

Diagnos baseras på symtom, klinisk undersökning av rörelseomfång, smärtreaktion och käkledsljud. Bilddiagnostik som panoramaröntgen, MR av käkleden eller CBCT kan användas vid misstanke om strukturella förändringar eller diskproblem.

Relevanta symtom

  • Smärta vid tuggning eller gapning
  • Klick- eller knakljud i käkleden
  • Låsningar eller svårt att öppna/stänga munnen
  • Ömhet i käkmuskulatur
  • Huvudvärk eller värk kring tinning

Relaterade tillstånd och diagnoser

  • Käkledsdysfunktion (TMD)
  • Käkledsartros
  • Diskförskjutning i käkleden
  • Bruxism (tandgnissling)
  • Ledluxation i käkleden

Frågor och svar

Käkleden är den led som kopplar samman underkäken med tinningbenet och möjliggör rörelser som tugga, tala och gäspa.

Smärta uppstår ofta på grund av spända käkmuskler, bettproblem, inflammation, diskförskjutning eller överbelastning vid tandgnissling.

Käkledsdysfunktion (TMD) är ett samlingsnamn för smärta, klickljud eller rörelsestörningar i käken orsakade av led- eller muskelproblem.

Besvär med käkleden eller käklederna kan behandlas med bettskena, avslappningsövningar, fysioterapi, smärtstillande läkemedel eller vid behov tandreglering eller kirurgi.

Ja, stress kan leda till att man spänner käkarna eller gnisslar tänder, vilket ökar risken för muskulära och ledrelaterade käkbesvär.

Klickljud vid käkrörelser beror ofta på att ledskivan i käkleden tillfälligt hoppar ur läge och kan vara ett tecken på diskförskjutning.

Det kan vara en god idé att kontakta vården om du har ihållande smärta, svårigheter att öppna munnen eller tydliga ljud i leden som påverkar funktionen.

Käkledsartros är en nedbrytning av brosket i leden som kan ge smärta, stelhet och rörelsebegränsning, särskilt hos äldre.

Problem i käkleden diagnostiseras genom klinisk undersökning av käkrörelser, palpation av muskulatur samt ibland röntgen eller MR vid misstanke om strukturell skada.

Ja, spända käkmuskler eller felaktig käkfunktion kan orsaka spänningshuvudvärk, särskilt i tinningregionen.