Snabbversion
Svensk studie visar tydligt samband
Personer som äter en fiberfattig kost löper en ökad risk för att utveckla instabila plack i hjärtats kranskärl – det visade en studie från Lunds universitet, publicerad i Cardiovascular Research. Data från drygt 24 000 svenskar i åldrarna 50-64 år ligger till grund för studien, datan är insamlad inom SCAPIS-projektet.
Kort om resultatet från studien
Forskarna analyserade förekomsten av placktyp i deltagarnas kranskärl med hjälp av datortomografi. De som åt minst hälsosamt hade:
- 44% förekomst av kranskärlsförändringar
- 1,6 gånger högre risk för farliga plack jämfört med de som åt mest hälsosamt
I den grupp människor vars kost var mest hälsosam var motsvarande siffra 36% med förändringar, och endast 3,7% hade risk för farliga plack.
h3>Vad är åderförkalkning och farlig plack?Åderförkalkning (ateroskleros) är en process där fett, kolesterol och andra ämnen lagras i blodkärlens väggar och bildar plack. En del av dessa plack är så kallade instabila eller "farliga plack" – de har en tunn kapsel och en stor fettkärna som lätt kan brista. När de spricker kan blodproppar bildas, vilket i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.
Sammantaget visar studien att en fiberfattig kost inte bara ökar mängden plack, utan även gör dem farligare.
Så minskar du risken
För att minska risken för farliga plack i hjärtats kärl rekommenderas att du:
- ökar intaget av kostfibrer som du hittar i fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter
- minskar på konsumtionen av rött kött och processade livsmedel
- väljer hälsosamma fetter som finns i oliv- och rapsolja
- rör på dig – en regelbunden motion förbättrar kärlhälsan
Testa dina blodfetter – få koll på din hjärthälsa
Få koll på din eventuella risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Förhöjda blodfetter och inflammation i kroppen är två viktiga riskfaktorer för instabila plack. Ett enkelt hjärt-kärltest via blodprov ger dig svar på hur dina kolesterolnivåer och andra relevanta markörer ligger till och om du behöver göra några förändringar i din kost eller livsstil.